درباره مقوله رتبه بندی شرکت و اخذ گرید گفتنی های بسیاری است. به واقع باید گفت امروزه برای اینکه شرکت ها بتوانند با سازمان ها و نهادهای دولتی قرارداد ببندند و همکاری کنند نیازمند اخذ رتبه مناسب هستند و بدون اخذ رتبه هیچ نهاد و سازمان دولتی نمی تواند با این شرکت ها همکاری کند و وارد معامله شوند. در زیر با شرایط و مدارک و نحوه اخذ گرید شرکت ها بیشتر آشنا می شویم.
رتبه بندی شرکت و اخذ گرید چگونه است؟
به طور کلی رتبه بندی شرکت و اخذ گرید مقیاسی برای تعیین میزان صلاحیت شرکت ها برای انجام پروژه ها و مناقصات بر اساس سوابق کاری اعضا و توان فنی اعضای شرکت است که این رتبه توسط معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری انجام و داده می شود. داشتن رتبه برای اشخاص حقیقی و حقوقی الزامی است و باعث شناخته شدن در بین رقیبان و افزایش اعتبار آن ها می شود.
شرکت ها از نظر سازمان فنی و عمران استاندار، به شرکت های پیمانکاری و مشاوره ای تقسیم بندی می شوند. انواع رتبه بندی شرکت ها شامل: رتبه بندی شرکت های مشاور، رتبه بندی شرکت های پیمانکاری، رتبه بندی شرکت های انفورماتیک، رتبه بندی شرکت های انبوه سازی و رتبه بندی epc می باشد.
همه چیز درباره رتبه بندی شرکت های مشاور
رتبه بندی شرکت های مشاور در نه رشته نظیر: رشتهی شهر سازی و معماری، رشته ی راه و ترابری، رشته ی مهندسی آب، رشته ی مطالعات کشاورزان، رشته ی مخابرات، رشته ی انرژی، رشته ی صنعت، رشته ی نفت و گاز، رشته ی معدن تقسیم بندی می شود. مشاوران به دو دسته حقیقی و حقوقی تقسیم بندی می شوند که شرکت های مشاور باید دارای شرایط زیر باشند تا نسبت به اخذ گرید اقدام کنند:
- انجام خدمات مشاوره در زمینه فعالیت های موضوع بند ب ماده دو مرتبط در اساسنامه شرکت قید شده باشد.
- تعهد به اینکه امتیاز افراد فنی الزامی شرکت، در سایر شرکت های پیمانکاری و مشاوره ای که از این قبیل خدمات را ارائه می دهند، استفاده نشده باشد.
- هیچ یک از افراد مشاور، شرکا و امتیاز آوران شرکت، در ممنوعیت و محرومیت انجام خدمات مشاوره نباشند.
- باید اعضای هیئت مدیره یا مدیر عامل و یا اعضای امتیازآور شرکت دارای حداقل مدرک کارشناسی باشند.
- تطبیق امتیاز مدیر عامل مشاور، با امتیاز مورد نیاز سرگروه در احراز یکی از تخصص های مشاور الزامی است.
رتبه بندی شرکت در شرکت های پیمانکاری چگونه است؟
درباره رتبه بندی شرکت در شرکت های پیمانکاری چه می دانید؟
عمدتاً شرکت های پیمانکاری در یازده شاخه نظیر شاخه ساختمان، شاخه صنعت و معدن، شاخه ی راه و ترابری، شاخه ارتباطات، شاخه نفت و گاز، شاخه تأسیسات، شاخه کشاورزی، شاخه انرژی، شاخه آب، شاخه مرمت آثار باستانی، شاخه کاوشهای زمینی تقسیم بندی می شود.
پیمانکاران برای پروژه هایی که تمام یا بخشی از منابع مالی پروژه از بودجه ی عمومی دولت تأمین شده باشد و یا طرح هایی که تأمین مالی و اجرایی آن ها در داخل و یا خارج از کشور نیاز به تضمین یا تسهیلات دولتی داشته باشد، نیاز به اخذ رتبه دارند. رتبه بندی پیمانکاران یک تا پنج می باشد که معیارهای تشخیص پیمانکاران برتر، ارزشیابی، تخصص، تجربه و توان مالی آن ها می باشد.
اعتبار گواهینامه های پیمانکاری ۴ سال می باشد و رتبه بندی شرکت های پیمانکاری هر دو سال یک بار نیاز به تمدید دارد و این شرکت ها فعالیت هایی که باعث تغییر ماهیت حقوقی، نوع فعالیت و توان فنی و مالی شرکت شود را نباید انجام دهند. در صورتی که شرکت بتواند صلاحیت های خود را ارتقا دهد می توان رتبه خود را نیز بالا ببرد.
رتبه بندی شرکت در شرکت های انفورماتیک
آیا می دانید رتبه بندی شرکت در شرکت های انفورماتیک به چه صورت است؟
در رتبه بندی شرکت های انفورماتیک همانند سایر شرکت ها، توانایی و صلاحیت شرکت ملاک رتبه بندی است. شرکت های انفورماتیک شرکت هایی هستند که حوزه فعالیت آنها در زمینه علم و پردازش اطلاعات و مهندسی سامانه های اطلاعاتی است. رتبه بندی این شرکت ها به ۷ درجه تقسیم بندی می شود که ارتقای کار نیازمند داشتن سابقه کار و اجرای قراردادهای مرتبط با همان رشته است. سه عامل زیر در رتبه بندی شرکت های انفورماتیک تأثیرگذار است که شامل: میزان درآمد مشمول مالیات که توسط اظهار نامه های مالیاتی بیان شده است، محاسبه عامل نیروی انسانی که بر اساس میزان حقوق و دستمزد پرداختی در اظهار نامه مالیاتی برآورد می شود و سومین عامل تأثیرگذار، محاسبه عامل رضایت مشتری است.
رتبه بندی در شرکت های انفورماتیک در رشته های زیر انجام می پذیرد:
- ارائه و پشتیبانی سخت افزاری
- تولید و ارائه رایانه های غیر mainframe
- تولید و ارائه دستگاه های جانبی
- تولید و ارائه قطعات و ملزومات
- تولید و پشتیبانی نرم افزارهای سفارش مشتری
- ارائه و پشتیبانی بسته های نرم افزاری و نرم افزارهای حامل محتوا
- ارائه و پشتیبانی نرم افزاری پایه، سیستم و ابزارها
- خدمات شبکه های اطلاع رسانی providers
- شبکهی داده های رایانه ای و مخابراتی
- امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات
- مشاوره و نظارت بر اجرای طرح های انفورماتیکی
- آموزش و پژوهش
- خدمات پشتیبانی
- سیستم های ویژه
- سیستم های اتوماسیون صنعتی
همه چیز درباره رتبه بندی شرکت در شرکت های انبوه سازی
همه چیز را درباره رتبه بندی شرکت در شرکت های انبوه سازی بدانید
برای شرکت های که به صورت انبوه مسکن و ساختمان می سازند می توانند نسبت به رتبه بندی شرکت انبوه سازان اقدام کنند. رتبه بندی این شرکت در چهار پایه انجام می گیرد. پایه یک و دو و سه و پایه ی ارشد که پایه ی سه ضعیفترین پایه است و برای اخذ آن ۳۰ امتیاز لازم است و پایه ارشد که بالاترین پایه است نیازمند ۸۵ امتیاز است. اعتبار رتبه بندی شرکت انبوه سازان به مدت ۳ سال است.
رتبه بندی شرکت در شرکت های epc
Epc نوع خاصی از قرارداد در صنایع است که شرکت متعهد می شود تمامی عملیات طراحی، تدارک، ساخت و اجرا را انجام دهد. رتبه بندی شرکت epc به این خاطر انجام می گیرد که این گونه شرکت ها متقاضی انجام پروژه ها و مناقصات دولتی هستند و علاوه بر آن بیشتر سرمایه گذاران خصوصی نیز پروژه های خود را به این گونه شرکت ها می دهند زیرا رتبه بندی بیانگر توان فنی و مالی و تجربه ی شرکت است. دریافت گرید این گونه شرکت ها در اداره مالکیت صنعتی انجام می پذیرد و دارندگان رتبه اولویت دریافت تسهیلات ارزی و ریالی جهت انجام پروژه های صنعتی و معدنی هستند.
شرایط زیر برای اخذ رتبه epc شرکت لازم است:
- شرکت باید ابتدا رتبه ۱ یا ۲ مشاور و بعد از آن رتبه پیمانکاری را کسب کرده باشد.
- چیدمان و گزینش هیئت مدیره باید بر اساس آیین نامه رتبه بندی مشاور صورت گرفته باشد.
- موضوع فعالیت شرکت ای پی سی باید همزمان طراحی و اجرا شود.
- کسب امتیاز هیئت مدیر شرکت در اخذ رتبه پیمانکار الزامی است همچنین در دریافت رتبه مشاور نیز به امتیاز پرسنل و کارمندان نیاز است.
معمولاً رتبه بندی شرکت در شرکت های epc بر اساس رشته های زیر تقسیم بندی می شود:
- رشته های epc ساختمان شامل تخصص هایی نظیر ساختمان های آموزشی، پزشکی، بهداشتی و درمانی، ساختمان های اداری مسکونی تجاری و صنعتی، معماری داخلی، نوسازی و احیای بافت های فرسوده شهری، مقاوم سازی و پدافند غیر عامل ساختمانهای موجود
- رشته ی epc آب: سد سازی و سازه های آبی، شبکه های آبیاری و زهکشی، تأسیسات آب و فاضلاب، حفاظت و مهندسی رودخانه، تونل و سازه های زیر زمینی، مقاوم سازی
- رشته ی epc راه و ترابری: راه سازی، پل و تونل سازی، حمل و نقل ریلی، فرودگاه سازی، بندرسازی، مقاوم سازی
- رشته های epc کشاورزی: کشاورزی منابع طبیعی و دامپروری، شیلات و آبزیان، فضای سبز، آبیاری فضای تحت فشار
- رشته های epc آثار تاریخی و هنری: پژوهش های فرهنگی و تاریخی، مرمت و احیای بناها و بافت های تاریخی، معرفی، مقاوم سازی
ملاک های ارتقای رتبه بندی شرکت چگونه است؟
همانطور که گفته شد برای رتبه بندی شرکت در شرکت های پیمانکاری تعداد نیروهای فنی و مهندسی که عضو هیئت مدیره هستند ملاک است ولی برای شرکت های مشاوره ای علاوه بر نیروی فنی و مهندسی، امکانات فنی و نرم افزاری، ابزارها و ادوات فنی نیز مورد نیاز است. ولی در بحث ارتقا رتبه شرکت های پیمانکاری از ۵ به ۱ ارزش ریالی پروژه های انجام شده در طی ۱۵ سال اخیر و نیروهای فنی و مهندسی ملاک ارزیابی می شوند و اگر این موارد ارتقا داده نشده باشند ممکن است رتبه کاهش پیدا کند ولی اگر شرکت امتیاز قابل قبول را کسب کند و همچنین اظهار نامه مالیاتی داشته باشد می تواند رتبه بالاتری را اخذ کند.
ولی برای ارتقا رتبه شرکت های مشاوره ای از ۳ به ۱، ارزش ریالی پروژه های انجام شده طی سی سال اخیر و نیروهای فنی و مهندسی و امکانات نرم افزاری و سخت افزاری مورد بررسی قرار می گیرد.
درباره مزایای رتبه بندی شرکت بیشتر بدانید
- سازمان های دولتی فقط با شرکت هایی همکاری و قرارداد می بندند که دارای رتبه باشند.
- سرمایه گذارها برای انجام دادن پروژه های خود می توانند از پتانسیل مالی، پتانسیل فنی و رتبه بندی شرکت ها آگاهی پیدا کنند و بهترین شرکت را برای انجام امورات خود انتخاب کنند.
- شرکت های پیمانکاری موظف هستند برای انجام مناقصات دولتی گواهینامه صلاحیت پیمانکاری دریافت کنند.
- رتبه بندی شرکت وضعیت کلی شرکت، نقاط قوت و نقاط ضعف را نشان می دهد.
- رتبه بندی در شرکت های پیمانکاری یک تا پنج که یک بالاترین رتبه و ۵ پایین ترین رتبه و در شرکت های مشاوره ای یک تا سه می باشد.
شرایط مورد نیاز برای اخذ رتبه یا دریافت رتبه بندی شرکت
- برای اخذ رتبه شرکت در مرحله اول نیاز است که شرکت توسط سازمان ثبت شرکت ها، ثبت شده باشد.
- شرکت باید تمامی دستور العمل ها و ضوابط لازم و امتیازات و شرایط ضروری را جهت اخذ گرید به دست آورد.
- نداشتن سوءپیشینه حرفه ای شرکت، یعنی شرکت برای انجام امورات مربوطه ممنوعیت و محرومیت نداشته باشد.
- مدیران شرکت نباید در هیچ پست دولتی کارمند و شاغل باشند.
- مدیر عامل و اعضاء هیئت مدیره شرکت باید دارای سابقه کار مفید و معتبر باشند.
- مدارک تحصیلی پرسنل فنی و هیئت مدیره در اخذ رتبه بالای شرکت های مشاوره، پیمانکار یا طرح ساخت مؤثر است.
- اگر در اعضای هیئت مدیره شرکت دو مهندس با سابقه بیمه وجود داشته باشد شرکت می تواند در دوشاخهی متفاوت تقاضای رتبه کند.
مدارک لازم جهت رتبه بندی شرکت چیست؟
- برای رتبه بندی شرکت بهتر است حداقل دو سوم اعضای هیئت مدیره تحصیلات دانشگاهی مرتبط با رشته ی پیمانکاری را داشته باشند و مدرک آنها حداقل لیسانس باشد.
- ارائه مدارک مربوط به خدمت وظیفه برای اعضای هیئت مدیره
- ارائه مدارک مربوط به سوابق بیمه
- مدارک شرکت که شامل: اساسنامه، اظهارنامه، روزنامه رسمی، تغییرات، صورت جلسه شرکت نامه و تقاضانامه
- سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی از دفتر مرکزی شرکت
- مدارک هویتی اعضای هیئت مدیره، شرکا و امتیاز آوران نظیر شناسنامه، کارت ملی
- ارائه اسناد مربوط به صحت سوابق کاری و مرتبط بودن آن ها با رتبهی درخواستی
- سوابق تحصیلی هیئت مدیره و پرسنل امتیاز آور
- اظهار نامه مالیاتی و گزارش حسابرسی
- قراردادهای ۱۵ سال اخیر
- مستندات مربوط به تأییدیه های مالی قراردادها
- تعهد نامه های قانونی
- در صورتی که قبلاً دارای رتبه بوده اید و می خواهید رتبه را ارتقا دهید ارائه رتبه قبلی لازم است.
در پایان پس از تکمیل مدارک می توان با مراجعه به سایت ساجات و الصاق تمامی اسناد و مدارک اقدام به اخذ گرید شرکت کرد که پس از فرستادن اسناد و مدارک کارشناسان در سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و یا معاونت برنامه ریزی و راهبردی ریاست جمهوری این مدارک را بررسی کرده و در صورت تأیید اقدام به صدور گواهی صلاحیت می کنند.
همه چیز درباره هزینه رتبه بندی شرکت
پس از تکمیل و ارائه مدارک، باید هزینه های لازمه برای دریافت رتبه بندی شرکت را به حساب سازمان مربوطه واریز کنید تا پرونده روال کاری خود را شروع و توسط مسئولین پیگیری شود.
شرکت ها با اخذ گرید ارزش سهام خود را در بازار بورس اوراق بهادار افزایش می دهند و قیمت و ارزش شرکت بالا می رود. پس پرداخت هزینه های بالا برای اخذ گرید ارزش این را دارد که از طریق آن ارزش شرکت نیز بالا برد. در کل هزینه های مربوط به رتبه بندی به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول هزینه هایی هستند که هنگام ثبت نامه به سامانه واریز می شود و دسته دوم هزینه های عملیاتی خود شرکت هستند که باید شرکت را از امکاناتی نظیر تابلو سردر، ال سی دی تبلیغاتی، سیستم گرمایشی و سرمایشی برخوردار کنند.