ثبت NGO : در ابتدا باید بدانیم NGO یکی از سازمانهای غیر دولتی و غیر انتفاعی است که هیچ وابستگی به دولت ندارد و فعالیتهای خود را مطابق میل خود گسترش میدهد تا به اهداف دلخواه خود دست یابد، به عبارتی میتوان گفت سازمانی که برای انجام فعالیتهای متفاوت با گرایشهای فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و … مطابق با قوانین و مقررات کشور عمل میکنند و خود از ویژگیهای خاصی برخوردار میباشد.
همانطور که تمامی شرکتهای خصوصی و غیر خصوصی پیش از فعالیت و .. نیازمند به ثبت میباشد ثبت NGO نیز عملی واجب و ضروری است که در طی مراحلی صورت میگیرد.
شرایط ثبت NGO
نکته قابل توجه این است که تمامی شرکتها شرایط خاص خود را برای ثبت و تاسیس و .. دارند ثبت NGO نیز نیازمند به شرایطی میباشد که برخی از آنها عبارتند از:
- فرد متقاضی ثبت NGO باید به سن قانونی یعنی 18 سال رسیده باشد و تابعیت ایرانی داشته باشد و چنانچه غیر این باشد اقدام آنها باطل میشود.
- یکی از مهمترین شرایط ثبت NGO برخورداری از صلاحیت تخصصی و اینکه حداقل دو نفر از افرادی که در این زمینه تخصص و تبحر دارند مشغول این کار شوند.
- افراد متقاضی باید هیچگونه محکومیت و سوء سابقه کیفری نداشته باشند چرا که این مانع فعالیت آنها در این حیطه میشود.
- یکی دیگر از مهمترین شرایط ثبت NGO این است که فرد متقاضی تحت هیچ شرایطی نباید عضو سازمانها و گروههای غیر و نامرتبط باشد.
مراحل ثبت NGO
همانطور که خواندیم یکی از سازمانهای غیر دولتی است که قوانین و مقررات خاص خود را دارد و اهداف و کارکردهای ویژهای دارد که مهمترین آنها اطلاع رسانی و آگاه سازی عموم مردم، جذب سرمایه و ..، ارزیابی و در نظر گرفتن فعالیتها، هنجار شکنی و … است و باید در نظر داشت که برای ثبت NGO و تاسیس آن مراحلی باید در نظر گرفته شود و طی شود که از جمله آنها:
- در درجه نخست فرد متقاضی باید موضوع فعالیت سازمان را متناسب با علاقه و توجه و دغدغه و … متقاضیان در نظر بگیرد و برنامه ریزی ویژهای را پیاده کند.
- یکی از مهمترین و اصولیترین مراحل برای ثبت NGO تعیین نام برای سازمان مورد نظر است که باید مورد تایید سازمان ثبت اسناد و املاک باشد و این نام به صورت قانونی تصویب و تایید شود.
- افراد متقاضی باید پیش از شروع فعالیت و … طرحهای مقدماتی از قبیل نوع فعالیت و روش اجرای آنها و … را به استانداری و یا فرمانداری ارائه دهد و موافقت آنها را کسب نماید و مجوزات لازم را برای فعالیت اخذ نماید و به عبارتی تمامی فرمهایی را که در این زمینه لازم و ضروری میباشد را تکمیل و ارائه دهند.
- یکی از مهمترین مراحل برای ثبت NGO و تاسیس آن، تکمیل و ارائه کلیه مدارک برای اخذ جواز کسب است.
نکته: این سازمانهای مردم نهاد که بنیانگذار آنها عامه مردم میباشد اقدامات خاص خود را دارد که برخی از آنها اقدامات اجرایی، فرهنگ سازی، آموزش عمومی، پژوهش و ایجاد ارتباط با بخشها و قسمتهای دولتی میباشد.
مدارک ثبت NGO
همانگونه که تمامی شرکتها و سازمانها پیش از فعالیت نیازمند به ارائه مدارک، طی کردن مراحل و ثبت و … دارند برای ثبت NGO نیز ارائه مدارکی لازم و ضروری است که عبارتند از:
- تکمیل و ارائه فرمهای مربوط به مشخصات فردی و تمامی جزئیات مربوط به آن و اطلاعات مربوط به فرد متقاضی.
- تنظیم اساسنامه و اخذ امضاهای لازم در زیر تمامی صفحات.
- صورت جلسهای که مربوط به برگزاری مجمع عمومی است.
- 3 قطعه عکس سه در چهار.
- کپی آخرین مدرک تحصیلی فرد متقاضی و یا در مواقعی که فرد مشغول تحصیل است گواهی اشتغال به تحصیل.
- ارائه کپی کارت ملی و شناسنامه افراد متقاضی یا به عبارتی موسسین این سازمانها.
قوانین ثبت NGO
همانطور که ثبت هر نوع شرکتی قوانین خاص خود را دارد و مواردی باید در نظر گرفته شود برای ثبت NGO نیز تبصرههایی وجود دارد به عنوان مثال باید تعداد اعضای این نوع سازمانها حداقل 5 نفر باشد و در این زمینه متخصص و متبحر باشند.
یکی دیگر از نکاتی که در زمینه ثبت NGO باید در نظر گرفت این است که همانگونه که هر شرکت و سازمانی تحت نظر ارگان خاصی است از این رو این سازمان نیز زیر نظر استانداری و فرمانداری آن منطقه میباشد و باید طبق قوانین مربوط به آنها عمل نماید.
چنانچه این سازمان نیز خواستار فعالیت قانونی میباشد باید تمامی مجوزات لازم را در این زمینه اخذ نماید و پیش از شروع به فعالیت و… باید فرد متقاضی اصل پروانه فعالیت را به همراه کپی آن به سازمان ثبت اسناد ارسال کند و پس از موافقت آنها مراحل قانونی را طی کند.
این نوع سازمانها در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته قدرت زیادی دارند اما نکته قابل توجه این است که بودجه و سرمایه این نوع سازمانها اندک است اما چنانچه افراد به کمک آنها نیازمند باشند و این نیاز صرفا در هر زمینهای باشد اعضای آن میتوانند با استفاده از کمکهای مردمی یا سازمانهای غیر نیاز افراد را برطرف نمایند.
جمع بندی
به طور کلی میتوان گفت غیر دولتی بودن این سازمان بدان معناست که بودجه آن به وسیله افراد تهیه میشود و همچنین این سازمانها تمایل زیادی به استقلال دارند و این خود بدان معناست که این سازمانها برای رسیدن به اهداف خود در چارچوب قوانین گام بر میدارند.
افرادی که در این زمینه تمایل به فعالیت دارند از این رو چنانچه بخواهند به واسطه وکیل این عمل را انجام دهند تنظیم وکالتنامهای لازم است و نکته قابل توجه این است که ثبت NGO و تاسیس آن هم میتواند به واسطه نماینده و اعضای آن گروه صورت بگیرد و هم میتواند به وسیله وکیل قانونی انجام شود.
به عبارتی میتوان گفت اگر این فعالیت به واسطه وکلای خبره و با تجربه انجام شود از این رو هزینه کمتری را برای افراد به ارمغان میآورد.
2 پاسخ
برای ثبت موسسه مردم نهاد به چند نفر شریک نیاز داریم؟
درود،
برای ثبت شرکت مردم نهاد حداقل به 5 شریک نیاز خواهید داشت.