ثبت شرکت سهامی خاص در واقع یک نوع شرکت است که سرمایه افراد به سهام تقسیم شده است و تمامی مسئولیتی که هر یک از آن افراد بر عهده دارند به میزان مبلغ آن افراد بستگی دارد که سرمایه گذاری کردهاند.
سهام جزء حقوق مالی محسوب میشود و گاه هم به صورت قراردادی توانایی و قابلیت نقل و انتقال دارد. سهام از نظر مالکیت به دو دسته تقسیم میشود: سهام با نام – سهام بی نام.
از خصوصیات سهام با نام این است که باید در دفتر ثبت سهام مورد ثبت قرار بگیرد لیکن بین طرفین دارای اعتبار میباشد و هر خریداری میتواند ملزومات فروشنده را جهت انجام ترتیبات ثبت از دادگاه بخواهد.
شرکت سهامی خاص چیست؟
شرکتهای سهامی خاص که تمامی سرمایههای آنها در موقع تاسیس به طور منحصر به وسیله موسسین تامین گردیده است. اینگونه شرکتها شرکت سهامی خاص نامیده میشوند.
تعداد سرمایه داران در شرکتهای سهامی خاص حداقل سه نفر میباشد و حداقل سرمایهای که این افراد در زمان تاسیس به کار میگیرند 1000000 ریال میباشد به عبارت دیگر سرمایه شرکت به صورت مساوی تقسیم میشود.
شرکتهای سهامی خاص دارای ارکان تصمیم گیرنده میشود یکی از مهمترین ارکان تصمیم گیرنده در این شرکت مجامع عمومی میباشد که بالاترین مرکز قدرت شرکت سهامی خاص میباشد و به نوعی مقررات و ضوابط آن شرکت را تعیین میکند.
از نقاط مشترک این مجامع عمومی این است که برای به وجود آمدن و تشکیل این شرکتهای مجامع عمومی آگهی دعوت در روزنامههایی لازم میباشد اما چنانچه در مجمعی تمامی صاحبان سهام حضور داشته باشند به انتشار آگهی در روزنامه هیچ نیازی نخواهد بود و آنها خود به تنهایی میتوانند لازمه تشکیل آن شرکت را فراهم نمایند.
جلسات مربوط به مجمع عمومی توسط دو ناظر که از میان همان سهامداران میباشند و یک رئیس و یک منشی اداره میشود. صورت جلسه مجمع عمومی توسط شخص منشی تهیه میشود و پس از آن امضای هیئت رئیسه را نیازمند میباشد.
وظایف این مجمع با یکدیگر متفاوت میباشد و هر یک از آنها وظیفه خاص خود را انجام میدهند. مثلا مجمع عمومی موسس که وظیفه مشخص کردن اولین مدیران و بازرسان و تمامی امور مربوط به تاسیس شرکت را بر عهده دارند. مجمع عمومی فوق العاده که وظیفه اموری همچون انحلال شرکت و هر تغییر جدیدی در اساسنامه را بر عهده دارند. مجمع عمومی عادی که امور معلول و متداول و رایج در این شرکت را بر عهده دارد.
ویژگی شرکت سهامی خاص
اما بهتر از اینکه شما با ثبت شرکت سهامی خاص آشنا میشوید، خصوصیتهای این شرکتها را هم بدانید و با ویژگیهای آنها بیشتر آشنا شوید.
- اولین ویژگی جالبی که شرکت سهامی خاص دارد این است که سرمایه این شرکتها به هنگام تاسیس نباید کمتر از ۱ میلیون ریال باشد. در واقع حداقل سرمایه برای تشکیل شرکت سهامی خاص صد هزار تومان است.
- تعداد مدیرانی که در شرکت سهامی خاص قرار است فعالیت کنند نباید کمتر از سه نفر باشد.
- همچنین جالب است بدانید که برخلاف شرکتهای سهامی عام در شرکتهای سهامی خاص اوراق قرضه قابل انتشار نمیباشند و شرکت نمیتواند از آنها استفاده کند.
- یکی دیگر از نکاتی که خوب است در مورد ثبت شرکت سهامی خاص با آن آشنا شوید این موضوع میباشد که سهام این گونه شرکتها قابلیت معامله در بازار سرمایه را ندارند و نقل و انتقال سهام شرکت آنها تنها به شرط موافقت مدیران اتفاق میافتد.
- در چنین شرکتهایی مسئولیت هر یک از صاحبان سهم مشخص است و تنها محدود به مبلغی است که تحت عنوان سهام اسمی آنها مشخص شده است.
- همچنین در نظر داشته باشید همانطور که اشاره کردیم تمامی سرمایه شرکت سهامی خاص باید به وسیله موسسین این شرکتها تامین گردد.
مدارک ثبت شرکت سهامی خاص
- دو نسخه از اظهارنامه تکمیل شده با امضای موسسین.
- دو نسخه از اساسنامه تکمیل شده با امضای موسسین.
- تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت نامهای پیشنهادی.
- اصل گواهی بانکی مبنی بر پرداخت سرمایه تعهدی که در جهت تاسیس شرکت به کار گرفته شده.
- اصل مجوز انجام فعالیت از مراجع مخصوص در مواردی که یک موضوع و ثبت آن نیاز به مجوز داشته باشد.
- تصویری که با اصل مدارک احراز هویت از جمله صفحه اول شناسنامه و کارت ملی سهامداران و… برابری میکند.
- گواهی عدم سوء پیشینه جهت اعضای هیات مدیره، مدیر عامل و بازرسان مربوط و…
- دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی با امضای موسسین.
- دو نسخه صورتجلسه هیات مدیره با امضای تمامی اعضای هیات مدیره.
- اصل وکالتنامه دادگستری البته این در صورتی است که ثبت شرکت سهامی خاص توسط وکیل صورت بپذیرد.
شرایط ثبت شرکت سهامی خاص
برای ثبت شرکت سهامی خاص ابتدا لازم است اظهارنامهای که در برگیرنده تعهد تمامی سهام و گواهی بانکی میباشد که آن گواهی حاکی و دربرگیرنده حداقل 35 درصد کل سهام میباشد که همراه با ضمیمهها و پیوستهایی که در اختیار اداره ثبت شرکتها قرار بگیرد.
- اولین مورد اساسنامهای میباشد که تمامی سهامداران آن را امضا کرده باشند.
- صورتجلسهای که اولین مجمع عمومی منتشر میکنند که این صورتجلسه مشتمل بر رسیدگی به سهام و برگزیدن مدیران و بازرسان مربوط به اعلام قبولی آنان و ذکر نام روزنامه مخصوصی که این اخبار مربوطه در آن به چاپ میرسد.
اساسنامه ثبت شرکت سهامی خاص
برای ثبت شرکت سهامی خاص اساسنامه شرکت شامل موارد گوناگون میباشد که ما برخی از آنها را خدمت شما توضیح میدهیم.
در اساسنامه شرکت سهامی خاص باید به طور واضح نام شرکت و موضوع کاری شرکت مشخص شده باشد.
همچنین در صورتیکه مرکز و ساختمان اصلی شرکت مشخص شده است آدرس آن و محل شعب آن هم باید در اساسنامه گنجانده شود.
در کنار این موارد باید مبلغ سرمایه شرکت و میزان نقدی و غیر نقدی بودن آن در اساسنامه مشخص شود.
همچنین در اساسنامه باید مشخص شود که در چه شرایطی میتوان سرمایه شرکت را افزایش و یا کاهش داد.
در اساسنامه شرکت باید وظایف و حدود اختیارات مدیران به طور کامل تعیین شود و تعداد سهام تضمینی که مدیران باید به صندوق شرکت بسپارند هم باید مشخص گردد.
اساسنامه شرکت شامل موارد بسیار زیادی است و ما نمیتوانیم تمام آنها را در این مطلب خدمت شما توضیح دهیم.
در صورتی که علاقه دارید با شرکت سهامی خاص آشنایی کاملتر و جزئیتری پیدا کنید پیشنهاد میکنم از دیگر مطالب موجود در وب سایتما بازدید کرده و به اطلاعات خودتان بیفزایید.
نکات ثبت شرکت سهامی خاص
- تنظیم نمودن مدارک مورد نیاز که شامل تکمیل دو برگ اظهارنامه و تنظیم اساسنامه شرکت میباشد. تکمیل فرم مربوطه در سامانه اداره ثبت شرکتها و انتخاب نام شرکت که در این مورد میبایست 5 نام را به ترتیب اولویت انتخاب کرد.
- بر اساس قوانین و مقررات در نام شرکت باید از اسامی خاصی استفاده کنند. نام شرکت باید دارای معنا و مفهوم خاصی باشد و در آن نباید از عبارت و واژههای بیگانه و خارجی استفاده شود یعنی باید به گونهای باشد که مطابق با قوانین و شئونات انقلاب اسلامی در ایران سازگاری داشته باشد. از به کار بردن نامهای تکراری خودداری شود و از میان نامهای انتخاب شده افراد یا صاحبان شرکت سپس یک نام باید به ترتیب اولویت وارد شده انتخاب شود.
- اعلام تاییدیه نام شرکت در سامانه در صورتی که در اطلاعات وارد شده نقص و ایراد وارد شده بود. اوراق چاپی از سامانه پرینت گرفته شده و به امضا تمامی اعضای شرکت برسد.
- ارسال مدارک مورد نیاز همچون برگه تایید نام و برگهای که شامل رسید پذیرش اینترنتی با ضمیمه دو نسخه از مدارکی که توسط اعضا امضا شده، کپی مدارک شناسایی افراد و گواهی عدم سوء پیشینه. درج بارکد پستی در سامانهای که مربوط به ثبت شرکتها میباشد.
- تهیه پیش نویس آگهی ثبت توسط کارشناس مربوطه. مراجعه شخصی که متقاضی برای تاسیس و ثبت شرکت سهامی خاص میباشد و یا وکیل شرکت جهت محرز شدن هویت، در آگهی و سامانه مخصوص برای ثبت شرکت سهامی خاص در روزنامههای رسمی که خود دارای آدرسهای تعیین شده میباشد همچون: http://rrk.ir
مراحل ثبت شرکت سهامی خاص
ثبت شرکت سهامی خاص از جمله شرکتهایی است که خود در ذیل شرکتهایی قرار می گیرد که به دو نوع ثبت شرکت سهامی عام و ثبت شرکت سهامی خاص تقسیم بندی میشود.
شکل حقوقی شرکتهای بزرگ مانند ذوب آهن، صنعت شیمیایی و الکتریکی، شرکتهای بیمه و حمل و نقل و… از جمله آنها میباشد و مهمترین آنها که که موسسات بانکی میباشد میتوان اشاره نمود. تمامی این شرکتها نیازمند سرمایههای هنگفت میباشند که میتوانند با صادر کردن اوراق بهادار همانند سهام و اوراق قرضه، سرمایههای لازم را از میان پس اندازهای مردم و یا برخی موسسات مانند شرکتهای بیمه و.. فراهم نمایند.
لازم به ذکر است موسسین شرکتهای سهامی خاص نسبت به تمامی اعمال و اقداماتی که به منظور تاسیس و ثبت آن انجام میدهند بر اساس ماده 23 مسئولیت تضامنی دارند. به بیان دیگر چنانچه موسسین این نوع شرکتها قبل از اینکه شرکت را به ثبت برسانند با اشخاص ثالث قراردادهایی مانند اجاره محل، تبلیغات در صدا و سیما، انتشار آگهی در روزنامه و سایتها و مشاوره مالی و حقوقی انعقاد کنند و همگی آنها در معرض دعاوی مطالبه خواهند بود و شخص ثالث حق مراجعه به هر یک از آن شرکتها و شرکا که مورد نظر آنها است را دارند.
به عبارت دیگر برای ثبت شرکت سهامی خاص باید ابتدا به سامانه مربوط به آن http://irsherkat.ssaa.ir مراجعه کرد و درخواست خود را که مبنی بر تاسیس و ثبت شرکت تجاری میباشد را وارد نمود.
- در مرحله نخست باید اطلاعاتی نظیر متقاضی، نام شرکت، موضوع شرکت، آدرس دفتر مرکزی آنها، سرمایه اولیه، اشخاص شرکت، سهام و سرمایه هر فرد و… را وارد نمود.
- در مرحله بعدی میبایست اطلاعات خواسته شده که به سامانه مربوطه وارد کردیم در دست بررسی کارشناسان قرار بگیرد. کارشناس ابتدا تمامی این موارد را مورد بررسی و ارزیابی قرار میدهد و در صورتی که هیچگونه نقصی نداشته باشد باید تمامی مدارک ثبت شرکت سهامی خاص را بنا به درخواست اداره ثبت به این اداره ارسال نماید.
- در مرحله سوم باید از اوراق چاپی در سامانه یک نسخه پرینت تهیه نمود و در آن پرینت امضای سایر اعضای شرکت را به اجرا در بیاورید. و سپس مدارک لازم را برای تاییدیه پذیرش به صورت پستی ارسال نمایید و پس از ارسال آن باید شماره آن مرسوله پستی که پس از پست آن را دریافت کردیم در سامانه اداره ثبت شرکتها وارد نمایید.
- در مرحله بعدی در صورتی که پس از بررسی و گذر مراحل هیچ نقص و ایراد در آن وارد نبود کارشناس مربوطه نسبت به تهیه نوشتههای مربوط به ثبت شرکت سهامی خاص اقدامات لازم را به عمل میآورند در این صورت شخص متقاضی ثبت شرکت سهامی خاص با به همراه داشتن اصل شناسنامه و کارت ملی خود میتواند برای گرفتن مدارک لازم برای ثبت و همچنین امضای دفاتری که مربوط به ثبت شرکتها میباشند مراجعه کند.
- در طی این مراحل سپس به تایید تمام مراحل و دریافت شماره ثبت میرسد یعنی زمانی که تمامی این اقدامات لازم را انجام دادند و شماره ثبت را دریافت کردند باید برای آگهی ثبت شرکت سهامی خاص در روزنامههای رسمی اقدام کنید که خود در برگیرنده هزینههایی میباشد که این هزینهها باید به صورت اینترنتی پرداخت شوند.
- و در نهایت پس از درج و ثبت آگهی مربوطه در روزنامه رسمی شما میتوانید فعالیت خود را رسما آغاز کنید و خدمات خود را به سایرین ارائه دهید.
نکته قابل توجه این است که مدت زمان لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص با احتساب و در نظر گرفتن دریافت گواهی عدم سوء پیشینه 4 روز میباشد و در مواقعی نیز میتواند کمتر از این مدت زمان باشد و باید توجه داشت که هزینههای مربوط به ثبت شرکت سهامی خاص در بخش تعرفه و هزینههای ثبت شرکت ذکر میشود.
انحلال شرکت سهامی خاص
زوال و از بین رفتن شرکتهای سهامی خاص بنا به شرایط زیر صورت می گیرد.
- هنگامی که موضوع شرکت غیر قابل انجام یا به عبارتی غیر مجاز باشد.
- در صورتی که زمان لازم برای فعالیت شرکت همان طور که در قرارداد ذکر شده است به اتمام رسیده باشد و تنها تبصره در این مورد این است که قبل از خاتمه و پایان این مدت شرکت باز هم تمدید شده باشد.
- در صورتی که شرکت به ورطه ورشکستگی رسیده باشد و هیچ امیدی به ادامه کار نباشد.
- هنگامی که حکم قطعی دادگاه جهت منحل شدن آن صادر شده باشد.
- در صورتی که مجمع عمومی موافقت خود را مبنی بر منحل شدن آن شرکت ابلاغ نماید.
نکته: قابل توجه این است که برخی از شرکتها از نوع شرکت سهامی خاص میباشند و همچون این شرکتها فعالیت میکنند از جمله آنها: شرکتهای عمرانی، نفتی، پتروشیمی، تولیدی، بورس و شرکت های دولتی و.. میباشد.
نکته: در شرکت سهامی خاص برای دریافت وامهای بانکی ضروری از حداقل 5 یا 10 برابر میزان سرمایه شرکت مورد نظر میتوان وام دریافت کرد و همچنین پس از اینکه شرکت سهامی خاص به ثبت رسید مسئولیت هر یک از سرمایه گذاران آن در خصوص بدهیهای شرکت به مبلغی که آن افراد در آن شرکت سرمایه گذاری کرده است بستگی دارد. و بعد از اینکه شرکت به ثبت رسید سهام آن در بازار بورس قابل داد و ستد نمیباشد اما توسط مردم قابل معامله میباشد.
تشریفات اداری ثبت شرکت سهامی خاص
برای ثبت شرکت سهامی خاص نیاز است تا شما تشریفات سادهای را که مطابق ماده ۲۰ قانون ۱۳۴۷ مقرر شده است انجام دهید.
اولین کاری که شما برای ثبت شرکت سهامی خاص باید انجام دهید امضای اساسنامه شرکت میباشد. این کار میتواند از طریق وکیل و یا از طریق خود اشخاص شرکا انجام شود.
البته برخلاف شرکتهای سهامی عام در شرکتهای سهامی خاص تهیه طرح اساسنامه و تصویب بعدی آن ضروری نمیباشد چرا که در این شرکتها دوره تاسیس وجود ندارد و تدوین طرح اساسنامه برای مطلع کردن پذیره نویسان نیز در این شرکت ها نیاز نمیباشد.
دومین موردی که برای ثبت شرکت سهامی خاص باید انجام شود تعهد سرمایه است. در واقع حداقل سرمایه شرکت سهامی خاص که همان یک میلیون ریال میباشد تماماً باید تعهد شود و حداقل ۳۵ درصد آن با افتتاح حساب در یک بانک سپرده گذاری گردد.
یک نکته مهم که در این زمینه خوب است بدانید این است که اگر قسمتی از تعهد سرمایه به صورت آورده غیر نقدی انجام شود، آورده مورد نظر باید به طور کامل تسلیم و تقویم گردد.
ارزیابی و ارزش گذاری این آورده غیر نقدی نیست حتماً باید به نظر کارشناس رسمی دادگستری برسد. البته طرز و شیوه ارزیابی آورده غیر نقدی در شرکت سهامی خاص با شرکت سهامی عام متفاوت میباشد. ارزیابی آورده غیر نقدی و ارزش گذاری آن توسط کارشناس برای حفظ حقوق اشخاص ثالث انجام میشود.
البته تعهد شرکا به پرداخت سرمایه در شرکت سهامی خاص همانند شرکت سهامی عام میباشد که نیاز به امضاء ورقه تعهد سهم باشد.
در شرکت سهامی خاص فقط لازم است در زمان ثبت شرکت اظهارنامه تعهد کلیه سهام توسط شرکا امضا شود.
مورد دیگری که برای ثبت شرکت سهامی خاص از اهمیت بالایی برخوردار میباشد انتخاب مدیران و بازرسان است. شرکتهای سهامی خاص نیاز ندارند در مجمع عمومی مدیران را انتخاب کنند و تنها کافیست طبق ماده ۱۷ لایحه قانونی ۱۳۴۷ مدیران و بازرسان شرکت به صورت کتبی مسئولیت را قبول کنند.
8 پاسخ
سلام، من قصد تاسیس یک فروشگاه اینترنتی برای فروش عطر و ادکلن را دارم، آیا ثبت شرکت سهامی خاص برای من مناسب است؟
درود،
نوع شرکت برای شما تفاوتی ندارد، اما اغلب همکاران شما شرکت با مسئولیت محدود یا سهامی خاص را برای کسب و کارشان انتخاب کردهاند.
آیا با ثبت شرکت سهامی خاص می توانم به واردات کالا از ترکیه اقدام کنم؟
درود،
برای تجارت بین المللی نیاز به کارت بازرگانی دارید که میتوانید بدون تاسیس شرکت هم آن را دریافت کنید.
سرمایه اولیه هنگام ثبت شرکت سهامی خاص چه مقدار می باشد؟
درود،
حداقل سرمایه اولیه برای تاسیس شرکت سهامی خاص مبلغ 100هزار تومان میباشد.
با سلام و تشکر از مطلب بسیار خوبتون یک سوال داشتم
من قصد دارم تا یک سالن زیبایی در تهران افتتاح کنم، آیا برای من ثبت شرکت سهامی خاص مناسب خواهد بود یا بهتر است به نوع دیگری از شرکت فکر کنم؟
درود،
عموم همکاران شما شرکت سهامی خاص یا با مسئولیت محدود را برای فعالیتشان انتخاب میکنند اما بسته به شرایطتان باید ببینید کدوم برایتان مناسبتر خواهد بود.