ثبت شرکت سهامی عام

ثبت شرکت سهامی عام

ثبت شرکت سهامی عام: بسیاری از افرادی که می‌خواهند شرکت خود را ثبت کنند، با نحوه چگونگی ثبت شرکت سهامی عام آشنایی ندارند. شرکت سهامی عام  از جمله شرکت‌هایی می‌باشد که سرمایه‌ای که در آن وجود دارد از آن سرمایه داران است و مسئولیت سهامی که در آن شرکت وجود دارد بر عهده خود سرمایه داران می‌باشد.

ثبت شرکت سهامی عام به عنوان شرکت‌های بازرگانی صورت می‌پذیرد و اگر در شرکت‌های بازرگانی نباشد باید فعالیت‌هایی که در آن انجام می‌شود مربوط به امور بازرگانی نباشد. کسانی که می‌خواهند شرکت خود را به ثبت برسانند باید دقت داشته باشند که برای ثبت شرکت سهامی عام تعدادشان نباید کمتر از سه نفر باشد.

ثبت شرکت سهامی عام

شرکت سهامی عام چیست؟

برای اینکه با ثبت شرکت سهامی عام بیشتر آشنا شوید باید گفته شود که شرکت سهامی عام از جمله شرکت‌هایی می‌باشد که تاسیس کنندگان آن قسمتی از سرمایه‌ای که در شرکت باید وجود داشته باشد را از طریق فروش سهام به مردمی که خواستار سهام هستند تامین می‌کنند. از این طریق سهامداران شرکت می‌توانند درخواست خود را برای ثبت شرکت به مراجع مربوطه تحویل دهند. پس از اینکه ثبت شرکت سهامی عام به رسمیت شناخته شد، سهامداران می‌توانند سهام شرکت را در بورس داد و ستد کنند.

شرکت سهامی عام چیست؟

به چه شرکت‌هایی شرکت سهامی عام گفته می‌شود؟

به شرکت‌هایی که سرمایه و دارایی بین اعضای آن بر اساس سهام تعیین شده است و هر کس که مبلغ اسمی سهام بالاتری داشته باشد مسئولیت بالاتری نیز خواهد داشت. این شرکت‌ها با هر نوع فعالیتی که داشته باشند، تحت عنوان شرکت‌های بازرگانی شناخته می‌شوند.

زمانی که یک شرکت سهامی بزرگ، بخشی از سهام خود را به فروش عمومی می‌رساند و مردم (غیر موسسان)، مالک بخشی از سهام آن شرکت می‌شوند، در این حالت به آن شرکت سهامی عام گفته می‌شود. با این کار شرکت بخشی از نیاز مالی خود را جهت پیشبرد انجام برخی از فعالیت‌های خود نظیر پروژه‌های بزرگ عمرانی یا کشاورزی و… تأمین می‌کند. این کار را به وسیله پذیره نویسی عمومی انجام می‌دهند و سهام خود را تحت عنوان عرضه اولیه در بورس به فروش می‌رسانند.

نکته‌ای که باید در اینجا مد نظر قرار داده شود این است که هر شرکتی مجوز انجام این کار را ندارد و تنها شرکت‌های سهامی بزرگ با اعتبار و سرمایه‌های بسیار زیاد می‌توانند اقدام به انجام ثبت شرکت سهامی عام کنند. از جمله فعالیت‌هایی که شرکت‌های سهامی عام انجام می‌دهند شامل موارد زیر است:

  • استخراج معادن مختلف
  • داد و ستد با کشورهای مختلف
  • تاسیس انواع کارخانه‌ها
  • ساخت سدها
  • تاسیس بانک‌ها
  • پروژه‌های کشاورزی بزرگ
  • احداث خط راه آهن

به چه شرکت‌هایی شرکت سهامی عام گفته می‌شود؟

شرایط ثبت شرکت سهامی عام

تاسیس هر شرکتی قواعد و شرایط مخصوص به خود را دارد و ثبت شرکت سهامی عام نیز از این قاعده مستثنی نیست، یک شرکت سهامی عام باید دارای خصوصیات زیر باشد:

  • داشتن حداقل پنج میلیون ریال سرمایه در هنگام تاسیس
  • تعداد اعضای سهامداران و هیئت مدیره شرکت باید حداقل 5 نفر باشد
  • تمامی مدارک ثبت جمع آوری گردد که شامل: دو نسخه از طرح اظهارنامه، طرح اساسنامه و اعلامیه پذیره نویسی است. به همراه گواهی بانکی و تعهد موسسین، مدارک شناسایی موسسین
  • اعلامیه دعوت مجمع موسسین در روزنامه کثیرالانتشار
  • در صورت صلاحدید تهیه مجوز یا موافقت اصولی یا مجوز از مراجع ذیصلاح

یکی از قواعد ثبت شرکت سهامی عام این است که جهت تضمین کار، شرکت باید بیست درصد از سهام خود را متعهد شود و سی و پنج درصد از میزان مبلغ پولی که متعهد شده را در یک شماره حساب بانکی به نام شرکت در حال تاسیس واریز نمایند.

این کار توسط موسسین شرکت صورت می‌گیرد و نکته‌ای که در هنگام باز کردن حساب بانکی باید به آن توجه شود این است که نام شرکت باید قید گردد. در صورتی که بخشی از تعهد به صورت غیر نقدی باشد، شرکت باید اسناد آن را در همان بانک مورد نظر تودیع نمایند.

شرایط ثبت شرکت سهامی عام

مراحل ثبت شرکت سهامی عام

بعد از انجام این کار می‌توانید سایر مراحل مانند اظهارنامه‌ای به همراه طرح اساسنامه شرکت و نیز اعلامیه پذیره نویسی سهام به مراکز ثبت شرکت‌ها ارائه دهید.

اظهارنامه یک برگه شامل تمامی مواد قانونی مربوط به انجام پروسه ثبت شرکت تجاری است که به همراه سایر مدارک باید به امضا موسسین شرکت برسد.

از دیگر مدارک مورد نیاز که باید با امضا موسسین تایید گردد کلیه مدارک بانکی است که شرکت در آن حساب باز کرده و تعهدات خود را به آنجا سپرده است.

در مرحله بعدی باید مدارک به مراجع ثبت شرکت‌ها ارائه شود.

پس از اینکه مدارک ارائه شده توسط مراجع ثبت بررسی و به تایید نهایی رسید، اکنون شرکت می‌تواند اعلامیه پذیره نویسی خود را صادر کند. با صادر شدن این گواهی افراد می‌توانند تمامی اطلاعات مربوط به شرکت را به صورت کامل بررسی نموده و اقدام به خرید سهام آن شرکت نمایند. نکته‌ای که هنگام انتشار آگهی‌ها و اطلاعیه‌ها باید مد نظر قرار داده شود این است که عبارت “سهامی عام” باید ماقبل اسم شرکت مورد نظر یا در انتهای اسم آن شرکت بلافاصله ذکر گردد.

در صورت تمایل شما متقاضیان ثبت شرکت سهامی عام، مشاورین خبره ما در ثبت نیاوران آماده‌اند تا با راهنمایی‌های کامل خود شما را در این راه همراهی نمایند.

مراحل ثبت شرکت سهامی عام

ویژگی‌های ثبت شرکت سهامی عام

ویژگی هایی که برای ثبت شرکت سهامی عام باید به رسمیت شناخته شود 8 ویژگی است که به ترتیب آن‌ها را بیان می‌کنیم.

  1. سرمایه‌ای که برای ثبت شرکت سهامی عام نیاز است حداقل 5 میلیون ریال است.
  2. تشکیل مجمع عمومی برای ثبت شرکت سهامی عام بسیار ضروری می‌باشد.
  3. در شرکت سهامی عام باید اوراق قرضه منتشر شود.
  4. اظهارنامه‌های ثبت شرکت در شرکت‌هایی که سهامی عام هستند باید به امضای موسسین شرکت برسد.
  5. امضایی که در ورقه تعهد سهام وجود دارد باید مورد تایید تصمیمات مجامع عمومی و اساسنامه شرکت‌های سهامی عام قرار بگیرد.
  6. در شرکت‌هایی که سهامی عام هستند، سرمایه‌ای که در آن وجود دارد 20 درصد برای موسسین شرکت می‌باشد و 35 درصد آن زمان ثبت شرکت سهامی عام در حساب باید سپرده شود، مابقی آن از طریق فروش سهام شرکت به مردم تامین می‌شود.
  7. شرکت سهامی عام برای اینکه سهام خود را به فروش برساند باید اعلامیه پذیره نویسی منتشر کند، انتشار این اعلامیه برای شرکت‌های سهامی خاص غیر مجاز می‌باشد.
  8. کمترین تعدادی که در این شرکت می‌توانند حضور داشته باشند 5 نفر می‌باشد.

ویژگی‌های ثبت شرکت سهامی عام

نحوه ثبت شرکت سهامی عام

شرکت سهامی عام از جمله مهم‌ترین و کامل‌ترین شرکت‌های سهامی می‌باشد و اصلی‌ترین فعالیت آن در مورد استخراج معادن، تجارت با کشورهای خارجی، ایجاد بانک‌ها و سدها می‌باشد. برای ثبت شرکت سهامی عام سرمایه فردی بسیار ناچیز است و کفاف آن را نمی‌دهد.

یکی از مهم‌ترین دلایلی که شرکت‌های سهامی عام تاسیس می‌شوند این است که سرمایه‌های مهمی را به وجود بیاورد و برای اینکه سرمایه‌های زیادی را به دست آورد باید تعداد زیادی شریک دور هم جمع شوند و اقدامات مربوط به ثبت شرکت سهامی عام را انجام دهند. برای اینکه ثبت شرکت سهامی عام به رسمیت شناخته شود باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارد. این مراحل را به طور خلاصه در ادامه بیان می کنیم.

  1. تاسیس شرکت :

به مجموعه فعالیت‌های حقوقی و مادی شرکای اولیه هر شرکت برای اینکه شخص حقوقی را ایجاد کنند تاسیس شرکت گفته می‌شود. کسی که برای ثبت شرکت پیشقدم می‌شود و سرمایه لازم را از شرکای دیگر دریافت می‌کند موسس شرکت نامیده می‌شود.

موسس شرکت طبق قانون و مقررات ثبت شرکت سهامی عام عمل می‌کند و این شخص می‌تواند حقوقی و یا حقیقی باشد.

  1. تشخیص موسس :

حقوقی که در مورد شرکت‌ها در ایران دایر می‌باشد این است که پس از تشکیل شرکت و تا زمانی که هنوز به ثبت نرسیده است مسئولیت موسسین شرکت در جای خود باقی می‌ماند.

البته موسسین باید دقت داشته باشند که پس از اینکه شرکت به ثبت رسید به هیچ کدام از شرکا نمی‌توان عنوان موسس را اعطا کرد. حتی اگر آن کسی که پیش قدم شده باشد از شرکای اصلی و اولیه‌ای باشد که شرکت را به ثبت رسانده است.

  1. مسئولیت موسسان :

از نظر مدنی موسسان شرکت در قبال اینکه قانون و مقررات شرکت را رعایت نکنند مسئول هستند و در صورتی که حکم ابطال شرکت صادر شود آن‌ها باید پاسخگوی ضامنین شرکت باشند.

پس بدین ترتیب موسسین شرکت در قبال هرگونه فعالیتی که در شرکت انجام می‌شود و تمامی اقداماتی که برای ثبت شرکت سهامی عام انجام داده‌اند مسئول هستند. البته مسئولیت آن‌ها زمانی به طور کامل به رسمیت شناخته می‌شود که تمامی این مراحل را شخصا انجام داده باشند.

بنابراین اگر این اقدامات و فعالیت‌ها را اشخاص دیگری و یا یکی از موسسین انجام داده باشند آن‌ها مسئولیت را بر عهده دارند و باید با آن‌ها طبق مقررات برخورد شود.

  1. نظارت اولیه بر ثبت شرکت سهامی عام :

همان طوری که می‌دانیم برای تاسیس شرکت سهامی عام و خاص نیازی نیست که از دولت مجوز کسب شود، به همین دلیل بسیاری از افراد می‌توانند این شرکت‌ها را تاسیس کنند و سهم پذیره نویسی را منتشر سازند.

ولی باید دقت داشته باشید که ثبت شرکت سهامی عام مشروط بر این است که موسسان شرکت اطلاعات مورد نیاز در مورد شرکت را در اختیار عموم قرار دهند اگرچه آن‌ها وظیفه‌ای ندارند تمامی اطلاعات را در اختیار مردم قرار دهند.

نحوه ثبت شرکت سهامی عام

اظهارنامه ثبت شرکت سهامی عام

این اطلاعات باید در اظهارنامه‌ای که مربوط به شرکت است برای مردم منتشر شود. از جمله اطلاعاتی که باید در اظهارنامه‌های انتشار شده موجود باشد شامل:

  • موضوع شرکت
  • نام شرکت
  • مبلغ سرمایه شرکت و مشخص نمودن مقدار نقد و غیر نقد سرمایه
  • هویت کامل و محل سکونت موسسین شرکت
  • تعداد سهام با نام و بی نام

اظهارنامه ثبت شرکت سهامی عام

پذیره نویسی شرکت سهامی عام

قانون پذیره نویسی در واقع همان تعهدی است که افراد جهت پرداخت سهام ارائه می‌دهند. تمامی اعلامیه‌های پذیره نویسی شامل 15 مورد زیر است که جهت آگاهی عمومی از جانب شرکت سهامی عام در اختیار تمامی علاقه‌مندان قرار خواهد گرفت.

  • ارائه نام کامل شرکت
  • مطرح کردن نوع موضوع شرکت
  • اعلام محل اصلی شرکت و در صورتی شرکت شعبی دارد مقر شعب آن
  • مدت شرکت
  • هویت دقیق و محل زندگی و شغل مؤسسین (اگر برخی از موسسین شرکت سهامی عام تخصصی در زمینه موضوع شرکت خود داشته باشند به صورت خلاصه بیان می‌شود)
  • میزان اعتبار و سرمایه شرکت (نقدی و غیر نقدی به صورت کامل شرح داده شود)
  • اگر تحت هر شرایطی موسسین شرکت مزایای خاصی برای خود مشخص کرده باشند، باید چگونگی  و موجبات آن کاملا تعیین گردد.
  • اعلام دقیق مقدار سرمایه و مبلغ پرداختی آن را که موسسین شرکت سهامی عام تعهد کرده‌اند.
  • ارائه دقیق هزینه‌هایی که موسسین شرکت مربوطه تا آن زمان برای تشکیل شرکت متقبل شده‌اند. باید هزینه‌های لازم تا هنگام آغاز کار شرکت برآورد و تعیین گردد.
  • اگر انجام موضوع شرکت به صورت قانونی نیاز به تایید مراجع خاصی داشته باشد. باید مشخصات موافقت اصولی مرجع مربوطه در اعلامیه لحاظ گردد.
  • باید میزان حداقل سهامی که به وسیله پذیره نویس (در هنگام پذیره نویسی) تعهد داده می‌شود در اعلامیه ارائه شود. همچنین مشخص نمودن میزان مبلغ آن که باید هم زمان با پذیره نویسی به صورت نقدی پرداخت شود نیز ذکر گردد.
  • ارائه اطلاعات کامل شماره حسابی که تعهد نقدی سهام شرکت سهامی عام به آن واریز شده است. باید بازه زمانی که متقاضیان علاقه‌مند می‌توانند جهت پذیره نویسی و مبلغ نقدی به بانک مراجعه نمایند، ارائه گردد.
  • باید کاملا این مطلب برای عموم مردم تصریح شده باشد که اظهارنامه مؤسسین به همراه طرح اساسنامه نزد مراجع ثبت شرکت‌ها ارائه شده است.
  • اعلام نام روزنامه کثیرالانتشاری که در آن کلیه دعوت‌ها و اطلاعیه‌ها (تا هنگام تشکیل مجمع عمومی) در آن ارائه می‌گردد.
  • سهام به چه صورت تخصیص داده می‌شود.

پذیره نویسی شرکت سهامی عام

5/5 - (4 امتیاز)
آنچه در این مطلب می‌خوانید

8 پاسخ

  1. ممنون از مطلب خوبتون،
    من قصد تاسیس یک صرافی در خیابان فردوسی تهران را دارم، آیا ثبت شرکت سهامی عام برای من مناسب است؟

  2. سلام، آیا میتوانیم در شهرستان هم با شما برای ثبت شرکت سهامی عام همکاری کنیم؟

    1. درود،
      بله همکاری با مجموعه ما محدود به هیچ شهر و استانی نمی‌باشد و میتوانید در هرجای کشور که باشید به صورت حضوری یا غیر حضوری با ما همکاری داشته باشید.

  3. سلام، ممنون از مطلب خوبتون.
    من در شهرستان بروجرد هستم، آیا برای جلسه قرارداد نیاز است تا به تهران بیایم یا میتوان غیر حضوری قرارداد نوشت؟
    ممنون

    1. درود،
      عقد قرارداد برای اشخاص یا شرکت‌هایی که در تهران نیستند به صورت تلفنی صورت می‌گیرد و نیازی به مراجعه حضوری وجود ندارد.

  4. بعد از تاسیس شرکت سهامی عام، آگهی تاسیس را باید در کدام روزنامه منتشر کنیم؟

    1. درود،
      تفاوتی در روزنامه‌های انتخابی شما وجود ندارد اما باید بدانید که این این پس تمام آگهی‌هایی که باید منتشر کنید را در همان روزنامه باید آگهی کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *