لوگو ثبت نیاوران
دریافت کد اقتصادی

دریافت کد اقتصادی

دریافت کد اقتصادی: یکی از کدهایی که افرادی که در بازارهای اقتصادی فعالیت می‌کنند و مشغول تجارت می‌باشند به آن نیاز دارند کد اقتصادی است. دریافت کد اقتصادی برای تمامی افرادی که در زمینه‌های تولیدی و یا توزیعی و همچنین مونتاژ و صادرات و واردات فعالیت می‌کنند لازم و اجباری می‌باشد. این کد در واقع کد ۱۲ رقمی می‌باشد که توسط واحد عملیات سازمان مالیاتی برای تمام اشخاص حقیقی و حقوقی بازارهای تجاری ثبت می‌گردد.

کد اقتصادی نشان از احراز هویت اشخاص در سازمان امور مالیاتی کشور می‌باشد. تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که در بازارهای تجاری فعالیت می‌کنند باید نسبت به ثبت کد اقتصادی خودشان و تشکیل پرونده مالیاتی اقدام کنند. البته دریافت کد اقتصادی برای اشخاص حقیقی که فعالیت‌های تجاری دارند به شرط نشان دادن پروانه کسب و همچنین معرفی محل فعالیت آن‌ها صادر می‌شود.

مطمئنا دریافت کد اقتصادی مانند هر کار دیگری شامل هزینه‌ها و مراحل گوناگونی می‌باشد و نیازمند مدارک مختلفی است. شناختن قوانین و مدارک لازم برای ثبت کد اقتصادی برای افرادی که قصد ورود به کارهای تجاری را دارند یک امر ضروری است.

اگر علاقه دارید با این کد آشنایی بیشتری داشته باشید پیشنهاد می‌کنم تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید و از مطالب گفته شده در آن استفاده نمایید. مطمئن باشید مطالبی که ما برای شما بگوییم کاملاً مطالب کاربردی است و می‌توانید از آن‌ها استفاده‌های خوبی داشته باشید.

دریافت کد اقتصادی

نحوه دریافت کد اقتصادی

قبل از آنکه شما برای دریافت کد اقتصادی اقدام کنید نیاز است ابتدا برای ثبت شرکت اقدام کرده باشید. شرکت‌هایی که در اداره ثبت، به ثبت می‌رسند تا دو ماه پس از آن وقت دارند برای تشکیل پرونده مالیاتی خودشان و همچنین دریافت کد اقتصادی اقدام کنند. اگر چنین اتفاقی نیفتد شرکت‌ها در پایان سال برای ارائه اظهارنامه مالیاتی دچار مشکل می‌شوند.

یکی از مهمترین مسائلی که در گرو دریافت کد ۱۲ رقمی اقتصادی می‌باشد، مسئله شرکت در مناقصات و مزایدات است و یا بستن قراردادها با شرکت‌های دولتی که همگی مسائل مرتبط با کد اقتصادی می‌باشند. البته دریافت کد اقتصادی مزایای بسیار زیاد دیگری هم برای افراد حقیقی و حقوقی حاضر در بازارهای تجاری به همراه دارد. با دریافت کردن کد اقتصادی به راحتی می‌توانید مالیات‌های خودتان را پرداخت کنید.

همچنین دریافت کد اقتصادی باعث می‌شود در بررسی دفاتر قانونی شرکت شما روند سریع‌تر اتفاق بیفتد و مسائل آسان‌تر پیش برود.

مزیت بعدی که دریافت کد اقتصادی برای شرکت شما به همراه دارد این است که احراز هویت اشخاص در اداره مالیات انجام می‌شود و دیگر خبری از رقابت‌های ناسالم اقتصادی نخواهد بود و از آن‌ها ممانعت به عمل خواهد آمد.

یکی دیگر از مهمترین مزایای دریافت کد اقتصادی این مورد می‌باشد که شما می‌توانید از قوانین معاف از مالیات هم استفاده کنید در صورتیکه این کد را نداشته باشید از مزایای مربوط به معافیت از مالیات بهره مند نخواهید شد.

هر جور که حساب کنید کد اقتصادی برای شما یک امر لازم و ضروری محسوب می‌شود و به هیچ وجه در مورد آن نباید اعمال و یا کوتاهی داشته باشید.

نحوه دریافت کد اقتصادی

کلیات دریافت کد اقتصادی

مجوز فعالیت

مجوز فعالیت یا کار یک سند است که بر اساس آن یک فعالیت اقتصادی شخصی توسط یکی از مقامات مجاز تایید می‌شود مانند مجوز داروخانه از وزارت بهداشت، یک کارت بازرگانی صادر شده توسط وزارت بازرگانی، فعالیت‌های مرغداری جهاد، گواهی فعالیت صنعتی کارگاهی یا کارخانه‌ای که یا توسط وزارت صنایع یا مجوزهای کسب و کار صادر شده یا توسط اتحادیه‌های صنفی و یا معرفی سازمان برنامه بودجه برای پیمانکاران و سایر مقامات مربوطه می‌باشد.

مجوز فعالیت یکی از مواردی است که در دریافت کد اقتصادی از اهمیت به سزایی برخوردار است.

محل فعالیت تجاری

محل کسب و کار توسط شهرداری یا سایر مقامات حقوقی به یک واحد تجاری ارجاع داده می‌شود که به عنوان محل کسب و کار و فعالیت مربوطه با مجوز یا بدون مجوز شناخته شود.

به عنوان مثال دفتر قرارداد یا کارگزار یا شغل‌های مشابه که بدون مجوز انجام می‌شود و یا داروخانه یا سایر مشاغل دیگری که محل کسب و کار الزاما با دریافت مجوز همراه است.

این محل به صورت دائمی یا اجاره‌ای به متقاضیان ارائه می‌شود.

بیانیه بانکی

میزان سپرده‌های بانکی در تمام شهرها از طریق یکی از شاخه‌های بانک ملی توسط متقاضی به شماره حساب 523 خزانه داری سپرده خواهد شد.

چاپ کد اقتصادی

کد اقتصادی به صورت یک رسید قبل از صدور کارت توسط کامپیوتر صادر شده که حاوی تمام اطلاعات متقاضی از جمله هویت و مالیات است.

این رسید توسط متقاضی به افسران پست ارائه می‌شود و پس از آن افسر پست این رسید را در پرونده متقاضی بایگانی می‌کند.

دقت داشته باشید که پس از دریافت کد اقتصادی، کد آن را چاپ کنید.

کارت‌های کسب و کار برای افراد

برای این امر 2 تا 3 قطعه عکس از متقاضی و مشخصات متقاضی از جمله نام خانوادگی، کد اقتصادی، آدرس کسب و کار و شماره مالیاتی متقاضی دریافت خواهد شد. رنگ و شکل کارت جدید متفاوت از کارت‌های قبلی خواهد بود.

کارت‌های اقتصادی برای اشخاص حقوقی

تغییرات در کارت‌های حقوقی نیز وجود دارد.

تفاوت این دو کارت در این است که تصویری در این کارت‌ها وجود ندارد و نوع شخص حقوقی نیز مشخص شده است.

در صورت هماهنگی با خدمات، کارت به صورت لیزری به اشخاص حقوقی صادر می‌شود.

کلیات دریافت کد اقتصادی

مدارک دریافت کد اقتصادی

مدارک مورد نیاز برای دریافت کد اقتصادی شامل:

مدارک دریافت کد اقتصادی اشخاص حقیقی

  • فرم اطلاعات
  • کارت شناسایی به صورت اصلی و کپی
  • اسناد بانکی
  • مجوز کسب و کار یا دفتر محل کسب و کار به صورت رسمی و غیر رسمی
  • سه قطعه عکس 4 × 3 که اگر دریافت کد اقتصادی را انجام داده باشید، در پشت عکس ثبت می‌شود در غیر این صورت، عناوین شناسه در پشت آن قرار ثبت می‌شوند.
  • فتوکپی کارت اقتصادی یا کلید کامپیوتر برای کسانی که موفق به دریافت کد اقتصادی شده‌اند، به بخش مالیاتی منطقه تحویل داده می‌شود.

مدارک دریافت کد اقتصادی اشخاص حقوقی

  • فرم اطلاعات مربوط به هویت مربوطه
  • تبلیغات در روزنامه رسمی و اسکناس‌ها
  • فتوکپی کارت اقتصادی یا پادکست کامپیوتری برای صاحبان کدهای اقتصادی

اشخاص حقوقی نیازی به عکس ندارند

مدارک دریافت کد اقتصادی

دریافت کد اقتصادی برای چه اشخاصی ضروری است؟

اشخاصی که می‌توانند نسبت به دریافت کد اقتصادی اقدام کنند در دو دسته کلی قرار می‌گیرند. دسته اول مربوط به شرکت‌های حقوقی می‌باشد. شرکت‌های حقوقی شامل شرکت‌هایی که در حوزه‌های تولید و مونتاژ فعالیت می‌کنند. شرکت‌هایی که در زمینه توزیع کالا فعالیت می‌کنند. همچنین شرکت‌هایی که در زمینه‌های کارهای خدماتی فعال هستند می‌توانند نسبت به دریافت کد اقتصادی اقدام داشته باشند. دسته دوم از اشخاصی که می‌توانند نسبت به دریافت کد اقتصادی اقدام کنند مربوط به اشخاص حقیقی می‌باشد. از جمله اشخاص حقیقی که می‌تواند برای دریافت کد اقتصادی اقدام داشته باشند می‌توانیم به اشخاصی که در حوزه تولید و مونتاژ فعالیت می‌کنند اشاره کنیم.

همچنین اشخاص حقیقی که در زمینه توزیع کالا و یا حوزه کارهای خدماتی فعال هستند در زمره افرادی قرار می‌گیرند که می‌توانند برای دریافت کد اقتصادی اقدام کنند. همچنین افرادی که مجوز کسب و کار را از مراجع مربوطه دارا می‌باشند و یا یک مکان مناسب برای آغاز فعالیت اقتصادی خودشان دارند می‌توانند نسبت به دریافت کد اقتصادی اداره مالیاتی مراجعه نمایند.

تمام افرادی که ذکر کردیم در دو مورد مهم اشتراک دارند که در ادامه در مورد آن دو مورد نکاتی را خدمت شما عرض خواهیم کرد.

دریافت کد اقتصادی برای چه اشخاصی ضروری است؟

مجوز فعالیت و مکان فعالیت تجاری در هنگام دریافت کد اقتصادی

داشتن یک مجوز فعالیت برای کارهای اقتصادی که از سازمان‌های مربوطه دریافت می‌شود برای دریافت کد اقتصادی اجباری است. مثلا اگر شما قصد دارید در کار پرورش دام و طیور فعالیت کنید و نیاز به کد اقتصادی دارید باید برای دریافت جواز مربوط به آن کار به سازمان جهاد کشاورزی مراجعه کنید. اگر در زمینه‌های دارویی و بهداشتی فعالیت دارید برای دریافت مجوز باید به وزارت بهداشت و درمان رفته و از آن‌ها کمک بگیرید.

پس از دریافت مجوز می‌توانید نسبت به دریافت کد اقتصادی اقدام کنید. مورد دیگری که در دریافت کد اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد و مکان فعالیت اقتصادی و تجاری شما است. مکان فعالیت تجاری به فضایی گفته می‌شود که از طرف شهرداری و هرگونه مرجع ذیصلاح دیگری به عنوان یک مکان فعالیت اقتصادی مورد تایید قرار گرفته باشد و در آن بتوان فعالیت اقتصادی انجام داد.

نکته بسیار مهمی که در مورد مکان فعالیت اقتصادی وجود دارد این است که این مکان می‌تواند در مالکیت فرد باشد و یا به صورت استیجاری تهیه شده باشد.

در مجموع این دو مورد گفته شده یعنی هم مجوز و هم مکان فعالیت برای دریافت کد اقتصادی لازم و ضروری است.

مجوز فعالیت و مکان فعالیت تجاری در هنگام دریافت کد اقتصادی

جریمه عدم دریافت کد اقتصادی

همانطور که دریافت کد اقتصادی برای شما مزیت‌های فراوانی را به همراه دارد، دریافت نکردن آن نیز مشکلات متعددی را برای شما به وجود خواهد آورد. از جمله شرایطی که به سبب امتناع از دریافت کد اقتصادی و یا سرپیچی از قوانین آن ممکن است برای شما ایجاد شود می‌توانیم به دو مورد مهم اشاره کنیم.

در مورد اول اگر برای بار اول شرکت‌ها مرتکب خطایی در مورد دریافت کد اقتصادی شوند، قانون برای آن‌ها جریمه سنگینی را وصل کرده است. آن‌ها باید دو برابر سودی که از معاملات خودشان به دست آورده‌اند را تحت عنوان جریمه پرداخت کنند.

اما اگر شرکت در مرتبه دوم دچار خطا شود این جریمه سنگین‌تر هم می‌شود. مطابق قانون شرکت‌های که دو مرتبه دچار خطای مشابه شوند محل اقامت آن‌ها به مدت سه ماه پلمپ می‌شود.

هرچه اهمال‌کاری و خطای شما بیشتر شود جریمه سنگین‌تر هم خواهد بود مثلا اگر خطای مذکور سه مرتبه تکرار شود مدیران شرکت ممکن است ۳ تا ۶ ماه زندانی شوند. پس بهتر است قبل از شروع فعالیت‌های اقتصادی خودتان نسبت به دریافت کد اقتصادی اقدام کنید.

جریمه عدم دریافت کد اقتصادی

مراحل دریافت کد اقتصادی

برای دریافت کد اقتصادی شما باید چند مرحله را پشت سر بگذارید. در مرحله اول، شما باید مدارک مورد نیاز خودتان را به واحد مالیاتی ارائه کنید. واحد مالیاتی پس از آنکه مدارک شما را دریافت کرد آن‌ها را در اختیار کارشناسان خودش قرار می‌دهد.

اگر کارشناسان پس از آنکه مدارک شما را بررسی کردند آن‌ها را مورد تایید قرار دهند مدارک شما در واحد ثبت می‌شود. پس از تایید و ثبت شدن مدارک آن‌ها به اداره نظارت و پیگیری تحویل داده می‌شود. این اداره نیز پس از آنکه روند قانونی مربوط به خود را طی کرد مدارک شما را به اداره اطلاعات و خدمات مالیاتی می‌فرستد و و از آنجا پرونده شما به اداره شماره و کد اقتصادی ارسال می‌گردد.

اداره شماره اقتصادی نیز پس از آنکه ارزیابی‌های گام به گام خودش را انجام داد نسبت به صدور کد اقتصادی شما اقدام می‌کند. البته شما برای دریافت کد اقتصادی باید هزینه‌ها را هم پرداخت کنید.

مراحل دریافت کد اقتصادی

تکالیف دارندگان کد اقتصادی

  1. همه اشخاص حقوقی که موظف به دریافت کد اقتصادی هستند، باید نسخه کپی این اعلامیه را در روزنامه رسمی و لایحه بانکی برای سپرده 5000 ريال به حساب جاری مربوط به حوزه مالیات مربوطه ارسال و شماره اقدام اقتصادی دریافت کنند.
  2. همه اشخاص حقوقی که نیاز به دریافت کد اقتصادی دارند با ارائه کپی صفحه اصلی شناسنامه، تاریخ تولد، کپی مجوز کسب و کار از مقامات مربوطه و سندی که می‌تواند سند اجاره یا سند مالکیت باشد، همچنین صورتحساب بانکی برای سپرده 5000 ريال به حساب جاری حوزه مالیات مربوطه و درخواست برای به  دریافت کد اقتصادی  است.
    1. تبصره: مجوز یا کسب و کار افرادی که توسط مقامات مربوطه صادر می‌شود باید در یک سال صادر و یا تمدید یا تجدید شوند و در غیر این صورت اعتبار مجوز یا کسب و کار از مقامات صدور مجوز مربوطه در سال جاری باید تصویب شود و در مواردی که افراد حقیقی برای کسب و کار مجوز ندارند اما محل کسب و کار دارند، اداره مالیات مربوطه باید درخواست متقاضی را تأیید کند.
  3. تمام اشخاص حقوقی تحت ماده آ.1 و همه اشخاص حقیقی که به بند «آ» این دستورالعمل مربوط می‌شوند، باید از سال 1371 فاکتور فروش در اختیار فروش کالا یا خدمات قرار دهند. اخطار‌های بعدی از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی در شماره جاری موضوع فعلی کشور منتشر خواهد شد و براساس صورتحساب کد اقتصادی فروشنده و شماره اقتصادی خریدار گنجانده شده است.
  4. هر شخصی که در بند س.3 این دستور اشاره شده است مجاز است علاوه بر مطالب مندرج در فرم صورتحساب، مطابق با نوع فعالیت و نیازها، هرگونه اطلاعات در قالب یک ستون، ردیف یا مورد در فاکتور اندازه را وارد کنید و اندازه ابعاد یعنی طول و عرض و تعداد نسخه‌های فاکتور با فروشنده را انتخاب کند. گروهی از مالیات که طبق مجوز 3 ماده 95 قانون مالیات که در مارس 2007 از وزارت امور اقتصادی و دارایی در مورد استفاده از سیستم‌های کامپیوتری مورد تأیید قرار گرفت، ممکن است شامل فرم فاکتور فروش، تعداد تجهیزات مطابق با نمونه وزارتخانه و مطابق با مقررات ماده 169 قانون فوق الذکر می‌باشد برای استفاده از دستگاه‌های چاپگر استفاده می‌شود و در غیر این صورت آن‌ها باید صورتحساب چاپ شده را ارائه دهند.
  5. طبق مقررات مربوطه در مواردی که توزیع کالاها یا ارائه خدمات خرده فروشی به طریقی انجام می‌شود که موضوع صورتحساب تقریبا غیرممکن است. صدور صورت حساب با کد اقتصادی لازم نیست اما در مواردی که فاکتور صادر شده است، وارد کردن کد اقتصادی فروشنده در لایحه فوق الزامی است.
  6. در مورد قرارداد و سایر نوع معاملات، اشخاص حقیقی تحت ماده آ.2 و اشخاص حقوقی تحت شرایط آ.1و آ.3 این دستورالعمل و سایر اشخاص حقوقی، چه تجاری و چه غیر انتفاعی اجرا می شود. به عنوان مثال ممکن است کدهای اقتصادی خود و طرف‌های معامله را در قراردادها و اسناد پرداخت، به جز مواردی که در بند ب-5 این دستورالعمل مربوط به قرارداد افراد حقیقی مطابق با پاراگراف د-5 این دستورالعمل آمده است.
  7. فروش هر کالا از طریق پیشنهادات با توجه به اینکه میزان مزایده بیش از 20 میلیون ريال است، به مقررات این دستورالعمل مربوط می‌شود.
  8. اگر فروش کالاها یا خدمات به مصرف کننده نهایی اجباری نیست، کد اقتصادی خریدار لازم نیست.
  9. فروشندگان نیاز دارند که اصل فرم اقتصادی حوزه تجارت را ببینند و همچنین اطلاعات مندرج در آن متناسب با مشخصات و دقیق باشند.
  10. هر کسی که مسئول این دستورالعمل است باید آدرس تغییر کسب و کار و یا هر گونه تغییر دیگر را در صورت امکان حداکثر تا یک ماه به قسمت مالیات مربوطه، اعلام کند.

تکالیف دارندگان کد اقتصادی

جمع بندی

پیشنهاد ما این است که برای آنکه روند اداری کار شما آسان‌تر پیش رود و مراحل قانونی آن به دقت بررسی شود از کارشناسان و متخصصین ثبت نیاوران مشورت بگیرید. متخصصین موجود در مجموعه ما سال‌ها در این زمینه فعالیت کردند و می‌توانند مشاورین خوبی برای شما باشند.

نکته پایانی هم اینکه در مورد مدارک لازم برای متقاضیان شما باید ابتدا مشخص کنید متقاضی حقوقی هستید یا حقیقی و پس از آن مدارک مورد نظر را بررسی و آن‌ها را به اداره مورد نظر تحویل دهید.

مطمئن باشید در هر مرحله روند دریافت کد اقتصادی که دچار مشکل شوید کارشناسان ما در خدمت شما می‌باشند تا سریعا مشکل شما را برطرف کنند. کارشناسان مجموعه ما در اولویت اول به دنبال حل مشکلات شما هستند و رضایت شما برای آن‌ها از هر چیزی بالاتر است.

5/5 - (7 امتیاز)
دریافت کد اقتصادی در سریعترین زمان و با نازلترین قیمت! وکلای ثبت نیاوران در تمام مراحل دریافت کد اقتصادی کنار شما هستند.
آنچه در این مطلب می‌خوانید

8 پاسخ

  1. ممنون، مطلب بسیار کاملی فراهم کردید، یک سوال دارم که ممنون می شوم پاسخ دهید،
    من چند سالی هست ک به شکل حقیقی کد اقتصادی دریافت کرده‌ام، اما سال گذشته هیچ فعالیت تجاری با این کد نداشته باشم، سوالم اینجاست که آیا همچنان باید هر سال اظهارنامه ارسال کنم یا چون فعالیتی نداشته ام دیگر نیازی به این کار نیست
    ممنون

    1. درود،
      اگر در یک سال کامل هیچ فعالیت اقتصادی نداشته‌اید باید اظهارنامه عدم فعالیت ارائه دهید.

  2. شرکت من در غرب تهران است، برای دریافت سریع کد اقتصادی به کدام حوزه مالیاتی باید مراجعه کنم؟

    1. درود،
      برای دریافت کد اقتصادی در غرب تهران باید به شعبه مالیاتی سعادت آباد یا وردآورد مراجعه کنید، آما به دلیل وجود چند شعبه برای غرب تهران بهتر است ابتدا استعلام واحد مالیاتی خود را بگیرید.

  3. سلام، من حدود 2 سال است که برای شرکتم کد اقتصادی دریافت کردم، اما اکنون دیگر هیچ فعالیت اقتصادی و تجاری ندارم، چه کار باید کنم؟

    1. درود،
      وقتی هیج فعالیت تجاری و اقتصادی نداشته باشید چند راه وجود دارد؛
      اول اینکه هر سال اظهارنامه صفر رد کنید و به اداره دارایی اعلام کنید که آورده شرکت شما صفر ریال بوده است.
      دوم اینکه به طور کامل پرونده کد اقتصادیتان را غیر فعال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *