ثبت اختراع

ثبت اختراع

موسسه ثبت نیاوران با بهره گیری از تیم متخصص و مجرب خود، خدمات ثبت اختراع را به صورت فوری و تنها در 29 روز به شما ارائه می‌دهد. با استفاده از روش‌های نوین و بهینه سازی فرآیندهای ثبت، موسسه ثبت نیاوران زمان انتظار شما را به حداقل رسانده و به شما کمک می‌کند تا در سریع‌ترین زمان ممکن از مزایای ثبت اختراع خود بهره‌مند شوید.

مزایای ثبت اختراع

امروزه بسیاری از کشورها از مخترعین خود حمایت می‌کنند و در اغلب کشورها دفاتر ثبت اختراع وجود دارد. در ایران نیز ثبت اختراع برای مخترعین مزایایی به همراه دارد که شامل:

  • مخترع پس از دریافت گواهینامه ثبت حق بهره برداری از اختراع خود را دارد.
  • بدون اجازه مخترع هیچ نهادی حق بهره برداری و یا صادرات اختراع را ندارد و این حق انحصاری و فقط مختص مخترع است.
  • امکان اعطای حق اختراع به سایرین در قبال دریافت حق امتیاز
  • ثبت اختراع و دریافت گواهینامه ثبت اختراع، ارزش اختراع را بالا می‌برد.
  • دسترسی پیدا کردن به بازارهای فروش داخلی و خارجی بیشتر
  • ثبت و دریافت گواهینامه این حق را به مخترع می‌دهد که از ساخت نمونه‌های مشابه و فعالیت‌های نظیر آن جلوگیری شود.
  • حقوق اختراع در اثر فوت به ورثه منتقل می‌شود.
  • در صورت مشاهده هر نوع جعل و کپی برداری از اختراع، مخترع می‌تواند از طریق قانون پیگیری کند.
  • برخورداری از حقوق و مزایایی که در اختیار شرکت‌های فناوری و دانش بنیان قرار داده می‌شود.
  • از تمام مزایای سازمان ملی نخبگان می‌توان بهره‌مند شد.
  • ایجاد شرایط مناسب برای ادامه تحصیل در داخل و یا خارج از کشور و حتی بورسیه شدن
  • امتیاز مثبت برای استخدام شدن
  • بهره‌مندی از تسهیلات برای آقایانی که می‌خواهند به سربازی بروند.

مزایای ثبت اختراع

قوانین ثبت اختراع

تمامی اختراعات باید داری چند معیار زیر باشند تا بتوان به آن‌ها حق ثبت اختراع داد:

  1. نوآوری: این بدان معنی است که طرح بیان شده به هیچ عنوان قبلاً بیان نشده باشد و اولین جای بیان نوآوری اداره ثبت اختراع باشد.
  2. ابتکاری بودن اختراع: فقط معیار جدید بودن کافی نیست و اختراع باید مشکلی را در حرفه‌ای حل کند و به هیچ عنوان این اختراع برای فن یا صنعت قبلی برای افراد معمولی آشکار نباشد.
  3. کاربرد صنعتی اختراع: اختراع باید در صنعت کاربرد داشته باشد. نظریه‌های علمی، روش‌های حراجی و روش‌های فروش به عنوان اختراع ثبت نمی‌شوند و فقط محصول تولیدی جدید که جنبه کاربردی داشته باشد قابلیت ثبت دارد.
  4. افشا کامل اختراع: مخترع باید برای اداره ثبت اختراع به طور کامل اختراع خود را بازگو کند. افشای ناقص باعث حمایت ناقص می‌شود و گواهی صادر نمی‌گردد.

قوانین ثبت اختراع

اختراعات غیر قابل ثبت

  • طرح‌ها، قواعد و اصول انجام دادن کار تجاری و یا فعالیت‌های ذهنی و اجتماعی
  • کشفیات و نظریه‌های علمی و انواع روش‌های ریاضی و آثار هنری
  • روش‌های تشخیص و درمان بدن انسان یا حیوان
  • منابع ژنتیک و اجزا در ژنتیک تشکیل دهنده آن‌ها و همچنین فعالیت‌های بیولوژیک تولید آن‌ها
  • پیش‌بینی‌هایی که قبلاً در صنایع شده باشد و یا هر آنچه که قبلاً به صورت شفاهی یا کتبی از طرف صنعتی بیان شده باشد.
  • اختراعاتی که بهره برداری از آن‌ها خلاف موازین اخلاقی و نظم عمومی باشد.

ثبت بین المللی اختراع

از مهم‌ترین مزیت‌ها و امتیازات ثبت اختیار این است که علاوه بر ثبت در کشور ایران و بهره‌مندی از تمامی مزایای آن می‌توان در سایر کشورها نیز اقدام به ثبت نمود و از حمایت‌های قانونی آن‌ها نیز بهره‌مند شد. در زمینه ثبت بین المللی اختراع یک معاهده‌ای به نام همکاری ثبت بین المللی اختراع وجود دارد که از طریق آن می‌توانید اختراع خود را ثبت نمایید. در ثبت بین المللی نیز همانند ثبت داخلی باید اظهارنامه پر کرده و توصیف فنی و نقشه‌های اختراع و تمام مدارک مربوطه را به اتحادیه ارسال کنید و پس از بررسی و تأیید می‌توانید در هر یک از کشورهای عضو اتحادیه از طرح و اختراع خود بهره برداری کنید.

از مزایای ثبت اختراع بین المللی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فراهم نمودن شرایط مساعد برای سهولت در کسب حمایت بین‌المللی
  • سهولت در تنظیم اظهارنامه به ادارات ملی یا منطقه‌ای
  • سرعت بخشیدن به امور و جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه
  • فراهم نمودن شرایطی مساعد جهت تجدید نظر و اعمال اصلاحات در مدارک و مستندات اظهارنامه

مطلب پیشنهادی: ثبت برند

طریقه ثبت اختراع

طریقه ثبت اختراع اغلب به دو روش صورت می‌گیرد:

روش اعلامی: در این روش به ادعای مخترع توجه می‌شود و با دارا بودن سه ویژگی اصلی اختراع نظیر جدید بودن، ابتکاری و کاربرد صنعتی داشتن ادعا مورد پذیرش و اختراع به ثبت می‌رسد. در ایران ثبت به این روش انجام می‌پذیرد.

روش تحقیقی: در بسیاری از کشورها فقط ادعای مخترع کافی نیست و با استفاده از ابزارها و امکاناتی به بررسی اختراع می‌پردازند تا درستی آن مشخص شود و در طول زمان بررسی تمامی اطلاعات محرمانه می‌ماند و برای اختراع حق تقدم قائل می‌شوند.

طریقه ثبت اختراع

مراحل ثبت اختراع

برای بهره‌مندی از تمامی مزایای ثبت اختراع بهتر است قبل از هر چیز بدانیم مراحل ثبت اختراع چیست؟ و چگونه و چه مدارکی برای ثبت اختراع لازم است. اگر تمامی مراحل و مدارک به درستی انجام داده شود در فرآیند ثبت مشکلی به وجود نمی‌آید. قبل از ثبت اختراع یا همان دریافت گواهینامه اختراع، باید تمامی مدارک جمع آوری و تهیه شود. تسلیم اظهارنامه فقط به صورت الکترونیکی است و افراد می‌توانند با مراجعه به سایت سازمان اسناد و املاک کشور نسبت به ثبت اقدام نمایند قبل از هر اقدام ثبت نامی بهتر است تمامی مرورگرهای خود را به روز کنید تا حین کار مشکلی به وجود نیاید. پس از دریافت کد رهگیری و ضمیمه کردن مدارک مورد نیاز و پرداخت هزینه‌ها و دریافت شماره اظهارنامه کار ثبت انجام می‌شود. تا قبل از دریافت شماره اظهارنامه امکان ویرایش اطلاعات وجود دارد ولی بعد از آن نمی‌توان هیچ تغییری در مشخصات وارد شده انجام داد.

در سایت دو دسته اطلاعات برای ثبت اختراع شامل: اطلاعات مربوط به مالک و مخترع و اطلاعات مربوط به اختراع مورد نظر وجود دارند.

مراحل دریافت گواهینامه اختراع به ترتیب شامل:

اول. ورود به سایت و کلیک بر روی گزینه اظهارنامه الکترونیک

دوم. ورود با نام و رمز کاربری قبلی و یا اینکه ثبت نام کاربر جدید

سوم. در این مرحله که مشخصات مالک و یا مخترع طرح وارد می‌شود که نسخه اسکن شده مدارک این افراد نظیر کپی شناسنامه و کارت ملی و روزنامه رسمی تأسیس در سایت بارگذاری شود. انتخاب نوع شخص که به عنوان مالک یا طراح و مخترع حق امضا داشته باشد به ۴ دسته تقسیم می‌شود:

  • شخص حقیقی: افراد با تابعیت ایرانی، مالک، وکیل که حق امضا داشته باشند.
  • شخص حقوقی: شرکت‌ها و مؤسسات غیر تجاری و سازمان‌ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی
  • شخص حقیقی غیر ایرانی
  • شخص حقوقی غیر ایرانی

چهارم. در این مرحله اطلاعات اولیه که شامل اطلاعات شناسنامه، آدرس محل سکونت و … است ثبت می‌شود.

پنجم. در این مرحله مدارک و ضمایم خواسته شده بارگزاری می‌شود. که در این مرحله باید اطلاعات فنی اختراع را وارد نمایید. باید برای اختراع خود عنوانی خلاقانه انتخاب کنید و بتوانید طرح خود را به طور خلاصه توصیف کنید.

ششم. در این مرحله آدرس ایمیل و شماره تلفن درخواست می‌شود و بعد از آن پیامی حاوی تأیید اطلاعات اولیه نشان داده می‌شود که با تأیید آن وارد مرحله بعد می‌شوید.

هفتم. دریافت کد شناسایی، در این مرحله پیامی حاوی اطلاعات کاربری و رمز عبور برای فرد ارسال می‌شود. در این مرحله می‌توان فرم اقرارنامه را مشاهده و چاپ کرد و باید آن را به دفاتر رسمی برد و گواهی امضا دریافت کرد و در نهایت با تأیید حساب کاربری با گواهی امضا حساب خود را فعال نمود.

هشتم. پس از ثبت الکترونیکی هر گونه نقص در اظهارنامه و مدارک به متقاضی ابلاغ می‌شود و طی مدت سی روز باید نسبت به رفع ایرادات اقدام کند در غیر این صورت اظهارنامه باطل می‌شود.

پس از تمامی این مراحل مدارک و اظهارنامه به صورت مقدماتی بررسی می‌شود و در صورت داشتن نقصی در آن به متقاضی اعلام می‌شود و پس از آن در بانک اطلاعاتی سازمان سایر اختراعات بررسی می‌شوند و اگر مانند آن اختراع وجود داشته باشد کلاً درخواست رد می‌شود ولی اگر همانند یا شبیه آن باشد باید تفاوت‌ها و جنبه‌های نوآوری آن را بیان کنید و در صورت تأیید شدن تمام مراحل قبلی به فرد اطلاع داده می‌شود و یک مرجع ذی صلاح انتخاب می‌شود تا فرد بقیه کارهای مربوط به ثبت را در آنجا انجام دهد سپس از آن مرجع استعلام صورت می‌گیرد و اگر پاسخ مرجع مبنی بر تأیید اختراع بود ابلاغیه پذیرش صورت می‌گیرد و در غیر این صورت اخطار رد داده می‌شود. در صورت پذیرش هزینه حق الثبت اختراع باید پرداخت شود و در یک روزنامه رسمی آگهی صادر شده منتشر شود و پس از آن گواهینامه ثبت اختراع صادر می‌شود.

مراحل ثبت اختراع

مدارک لازم برای ثبت اختراع

  1. تکمیل اظهارنامه: فرم‌های مربوط به ثبت اختراع باید در سه نسخه تنظیم و توسط متقاضی تکمیل و امضا شوند. این فرم‌ها باید به زبان فارسی تکمیل گردد و در غیر این صورت به زبان انگلیسی یا فرانسه تکمیل و نسخه فارسی آن ضمیمه شود. در تنظیم اظهارنامه رعایت موارد زیر الزامی است: تمامی اطلاعات مربوط به متقاضی یا مخترع و عنوان اختراع درج شود، اگر متقاضی مخترع نباشد تمامی مدارک مربوطه درج شود، ادعای مذکور در اظهارنامه مختصر و گویا باشد به نحوی که برای تمامی اشخاص چه متخصص و چه عادی قابل فهم باشد.
  2. سه نسخه توصیف اختراع: که باید صریح و همراه با جزئیات کامل باشد و در برگیرنده نکات زیر باشد: ذکر عنوان اختراع، زمینه فنی اختراع مربوط، مشکل فنی و بیان اهداف، شرح وضعیت پیشین و سابقه‌هایی که در زمینه اختراع داشته است، ارائه دادن راه حل برای مشکل فنی موجود همراه با توضیحات دقیق، توضیح دادن کامل اشکال، نقشه‌ها و نمودارها، بیان کردن واضح مزایای اختراع، ذکر کردن کاربرد اختراع، توضیح دادن حداقل یک روش اجرایی برای به کارگیری اختراع
  3. ادعا یا ادعاهای اختراع که این ادعاها باید معقول بوده و به بیان ویژگی‌های مثبت بپردازد.
  4. خلاصه‌ای از توصیف اختراع: خلاصه باید بین ۷۰ تا ۲۰۰ کلمه باشد و فقط اطلاعات طرح و فرمول‌‌های آن بیان شود.
  5. نقشه یا نقشه‌های اختراع: نقشه‌ها باید بر روی کاغذ A4 و واضح و شفاف باشند به نحوی که امکان تصویر برداری از آن‌ها وجود داشته باشد همچنین از دیگر ویژگی‌های نقشه‌ها داشتن مقیاس، عمودی قرار گرفتن بر روی صفحه‌ها و … باشد.
  6. مدارک مثبت هویت متقاضی و مخترع: این مدارک شامل کپی شناسنامه و کارت ملی برای تمام اشخاص حقیقی و حقوقی، آخرین روزنامه رسمی دلیل مدیریت
  7. اگر مخترع نخواهد اسم او ذکر شود درخواست عدم ذکر اسم
  8. مدارک مربوط به حق تقدم
  9. مدارک نماینده قانونی: مانند مدارک وکیل یا دارندگان حق امضا
  10. رسید مربوط به پرداخت هزینه‌های قانونی

مدارک لازم برای ثبت اختراع

استعلام ثبت اختراع

استعلام ثبت اختراع معمولاً از طریق اداره مالکیت معنوی انجام می‌شود. در ایران، این اداره زیر مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت است. برای استعلام می‌توانید به وب‌سایت رسمی این اداره مراجعه کرده و از بخش‌های مربوط به ثبت اختراع استفاده کنید.

مراحل استعلام ثبت اختراع:

  1. مراجعه به وب‌سایت اداره مالکیت صنعتی: اطلاعات مربوط به ثبت اختراعات و خدمات ارائه شده در این وب‌سایت موجود است.
  2. استفاده از سیستم جستجوی اختراعات: در این بخش می‌توانید با وارد کردن نام اختراع یا مشخصات مربوطه، وضعیت ثبت اختراع را بررسی کنید.
  3. تماس با اداره: در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر، می‌توانید با شماره‌های تماس موجود در وب‌سایت ارتباط برقرار کنید.

استعلام ثبت اختراع به شما کمک می‌کند تا از وضعیت ثبت اختراع خود یا دیگر اختراعات مطلع شوید.

استعلام ثبت اختراع

سامانه ثبت اختراع

سامانه ثبت اختراع در ایران تحت نظارت اداره مالکیت معنوی قرار دارد. این سامانه به کاربران امکان می‌دهد تا درخواست‌های ثبت اختراع را به صورت آنلاین ثبت کنند و از وضعیت اختراعات موجود استعلام بگیرند.

ویژگی‌های سامانه ثبت اختراع:

  1. ثبت آنلاین: کاربران می‌توانند درخواست‌های خود را به صورت الکترونیکی ثبت و مدارک لازم را بارگذاری کنند.
  2. استعلام وضعیت: امکان بررسی وضعیت ثبت اختراع، از جمله تاریخ ثبت و اطلاعات مالک.
  3. دریافت اطلاعیه‌ها: کاربران می‌توانند از طریق سامانه، اطلاعیه‌های مربوط به درخواست‌های خود را دریافت کنند.
  4. راهنما و مشاوره: ارائه اطلاعات و راهنماهای لازم برای مراحل ثبت اختراع و مستندات مورد نیاز.

سامانه ثبت اختراع

هزینه ثبت اختراع

به طور کلی اعتبار ثبت اختراع یا همان اختراع ثبت شده ۲۰ سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه می‌باشد و برای حفظ و تمدید اعتبار هر سال، دو ماه قبل از تاریخ تسلیم اظهارنامه هزینه‌ای داده شود تا ثبت اختراع از درجه اعتبار ساقط نشود و اگر در صورت عدم پرداخت تا شش ماه پس از انقضا موعد علاوه بر هزینه ثبت اختراع سالانه، جریمه نیز پرداخت کند اختراع به اعتبار وی باقی خواهد ماند. اما هزینه ثبت اختراع دارای بخش‌های مختلفی است که این هزینه برای مالکان حقوقی بیشتر از مالکان حقیقی می‌باشد و اگر متقاضی ترکیبی از حقیقی و حقوقی باشد به نسبت درصد مالکیتشان هزینه‌ها محاسبه می‌شود.

هزینه ثبت اختراع

گواهی ثبت اختراع

گواهی ثبت اختراع شامل موارد زیر است:

  1. شماره ثبت: شماره منحصر به فردی که به اختراع داده می‌شود.
  2. نام مخترع: نام شخص یا اشخاصی که اختراع را ثبت کرده‌اند.
  3. عنوان اختراع: عنوان مشخص و دقیق اختراع.
  4. تاریخ ثبت: تاریخی که اختراع به ثبت رسیده است.
  5. توضیحات اختراع: خلاصه‌ای از ویژگی‌ها و کاربردهای اختراع.
  6. مدت اعتبار: مدت زمانی که گواهی ثبت اختراع معتبر است (معمولاً ۲۰ سال).
  7. حق‌امتیاز: مشخصات حق امتیاز مربوط به اختراع و شرایط استفاده از آن.
  8. امضای مراجع ذی‌صلاح: امضا مسئولان اداره مالکیت صنعتی که گواهی را تأیید کرده‌اند.

این اطلاعات به مخترع این امکان را می‌دهد که از حقوق خود در برابر استفاده غیر مجاز از اختراع محافظت کند.

5/5 - (7 امتیاز)
ثبت اختراع در سریعترین زمان و با نازلترین قیمت! وکلای ثبت نیاوران در تمام مراحل ثبت اختراع کنار شما هستند.
آنچه در این مطلب می‌خوانید

10 پاسخ

  1. سلام، من ساکن فرانسه هستم و برای ثبت یک اختراع نوعی پارچه در ایران میخواهم اقدام کنم، آیا میتوانم بدون حضور فیزیکی در ایران توسط مجموعه شما این کار را انجام دهیم؟

  2. ممنون از مطلب مفیدتون، یک سوالی برایم پیش آمد.
    آیا با ثبت اختراع در ایران، حق و حقوق آن اختراع بین‌المللی خواهد بود یا تنها در ایران اعتبار دارد؟

  3. آیا برای ثبت اختراع نیاز است تا یک شرکت تاسیس کرده باشیم یا میتوان به صورت شخصی هم این کار را انجام داد؟

    1. درود،
      خیر برای ثبت اختراع نیازی به تاسیس شرکت ندارید و می‌توانید به صورت شخصی هم اقدام کنید.

  4. من یک اختراعی دارم که تقریبا تمام کارهای آن را انجام داده‌ام، اما خیلی برایم مهم است که هیچ نامی از شخص من برروی این اختراع نباشد و تنها با سند و مدرک بتوانم صاحب امتیاز بودنم را اثبات کنم.
    آیا همچین چیزی امکانپذیر است؟

    1. درود،
      بله شما می‌توانید اختراعتان را بدون نام ثبت کنید.

    1. درود،
      اعتبار اختراع ثبت شده از زمان اظهار آن به مدت 20 سال می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *